Corona wordt vervolgd

30 maart 2020

Corona wordt vervolgd

Hoewel op 11 maart tot sluiting werd besloten van de musea voor een periode tot eind maart, pakt dat wat anders uit. Voorlopig blijven de Nederlandse musea dicht met als optie om op 1 juni aanstaande weer open te gaan. Inmiddels hebben wij intern plannen gemaakt tot renovatie van de expositieruimte zodat de periode van sluiting in ieder geval nuttig wordt uitgebaat. Wanneer we in juni weer open gaan heeft het museum als alles goed gaat een facelift ondergaan.

Permalink

De laatste Nederlandse pijpenfabriek

25 maart 2020

De laatste Nederlandse pijpenfabriek

De vermaarde fabriek van Big-Ben pijpen, ook bekend onder de eigennaam Gubbels, staat in Herten onder de rook van Roermond. Zoals iedereen wel weet gaat het niet goed met de verkoop en dus ook met de productie van pijpen. Door de anti-rook zijn er minder rookmomenten, op veel plaatsen mag roken in het geheel niet meer. Onvermijdelijk is het tijd voor Big-Ben een kleinere locatie te betrekken. Vandaag brachten wij een bezoek aan de fabriek om te kijken of er nog historisch materiaal was dat voor ons museum geschikt was. Dat werd een open en eerlijk gesprek over verleden en toekomst, waarbij ook de vorige generatie nog even aanschoof. Vervolgens een rondgang door het bedrijf, dat overigens een toonbeeld is van ordelijkheid en efficiëntie. Na thuiskomst een hoofd vol van indrukken, ook een paar dozen met oude en nieuwe pijpen en ander materiaal voor onze collectie.

Permalink

MuseumDepotShop

23 maart 2020

MuseumDepotShop

Met het museum en de museumwinkel op slot richten wij ons op een ander verkoopkanaal: de MuseumDepotShop. Deze website biedt voorwerpen aan die musea kwijt willen. Onze collectie is van oorsprong voortgekomen uit de archeologie. Don Duco verzamelde niet alleen pijpen, maar ook archeologische vondsten van allerlei soort. Inmiddels weten we dat die niet in de pijpencollectie passen en nu is het tijd ze op te ruimen. Via de webshop komt een breed scala aan vondsten te koop, van potten en vaasjes tot glaskralen, leren schoenzolen, tinnen speelgoed en veel meer. Interesse? Kijk op www.museumdepotshop.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan ons aankoopfonds.

Permalink

Documentatie over pijpen

21 maart 2020

Documentatie over pijpen

Een mooie taak buiten het oog van het publiek is het bijhouden van de documentatie rond het thema pijp en tabak. Door het jaar heen wordt elk krantenknipsel, foldertje, artikel uit tijdschriften of ander drukwerk apart gelegd, voorzien van bron en datum. Eens in de zoveel tijd moet die stapel op thema geordend worden en worden toegevoegd aan mappen met hetzelfde onderwerp. Echt een werkje dat je lang voor je uit kunt schuiven, want tijdsdruk is er niet. Tijdens de Corona-sluiting is dat het juiste moment om te doen. Met het museum dicht kunt je alles in rust uitleggen en ordenen. Zo passeerden zeven volle werkdagen van sorteren met een grote voldoening als resultaat. De indrukwekkende kastenwand met rode overslagdozen in de werkkamer is weer tot op de dag van vandaag bijgewerkt. Mocht u dit lezend nog iets bijzonders voor ons pijpen- en tabaks-archief hebben, wij houden ons aanbevolen!

Permalink

Tijdelijke sluiting Amsterdam Pipe Museum

13 maart 2020

Tijdelijke sluiting Amsterdam Pipe Museum

Vandaag heeft de regering naar aanleiding van het gevaar van besmettingen van het Corona-virus alle openbare instellingen gesloten. De Nederlandse Museumvereniging heeft haar leden opgeroepen deze maatregel te volgen en het museum voor publiek te sluiten. Een ongekende en nooit vertoonde maatregel! Hoewel de regel in eerste instantie geldt voor plaatsen met meer dan 100 bezoekers, waar wij gezien ons vloeroppervlak niet toe behoren, sluit ook het Amsterdam Pipe Museum haar deuren voor de komende drie weken, inclusief de winkel. Nieuwe berichten hierover volgen.

Permalink

Gewaardeerd legaat van een roker

4 maart 2020

Gewaardeerd legaat van een roker

Onlangs overleed oud-politicus en -minister professor Jos van Kemenade. Hij was ons als toegewijde pijproker wel bekend en bezocht onze winkel meermalen. Van Kemenade had een voorliefde voor opvallende pijpen, liefst Deense ontwerpen. Zijn zoon bracht een koffer vol met zijn favoriete rokertjes met de wens van zijn vader ze aan ons museum na te laten. Wij mogen een representatieve selectie maken van zijn aankopen van merken of ontwerpen die hier in de collectie nog ontbreken. De Vikings uit de studio van Poul Winslow, stoere freehands met een eigen uitstraling hadden de voorkeur van Van Kemenade. Daarnaast troffen we aantrekkelijke modellen van Ser Jacopo, Sir Nobile, Caminetto, Vauen en andere merken aan. Curieus is de pijp uit 1989 die Van Kemenade als pijproker van het jaar kreeg uitgereikt. Al met al geven de pijpen van Jos van Kemenade een prachtig tijdgebonden en vooral persoonlijke blik in het modegevoel van een toegewijde pijproker uit de tijd rond het jaar 2000.

Permalink