Persvormen nu open zichtbaar

29 november 2021

Persvormen nu open zichtbaar

Wie wel eens in onze deelcollectie gereedschappen heeft gezocht, herinnert zich ongetwijfeld dat alle persvormen dicht gepresenteerd werden. Dat had met de systematiek van het fotograferen te maken, maar voor de bezoekers was dat nogal onhandig. De afgelopen twee weken is de volgorde van deze plaatjes veranderd, waardoor nu de eerste afbeelding de persvorm in geopende toestand toont. Dat vergemakkelijkt het herkennen van een bepaald pijpmodel aanzienlijk. Wie het werk achter de schermen van digitalisering niet kent, zal zich niet realiseren dat het omzetten een handmatige klus was. Het bleek meer dan veertig uur intensief werk, maar het is de tijdsinvestering zeker waard. Kijk via deze link naar het resultaat: https://pipemuseum.nl/nl/open-pervormen

Permalink

Magnifieke porseleinpublicatie

22 november 2021

Magnifieke porseleinpublicatie

In de reeks Keramos, een zeer gespecialiseerd Duits vaktijdschrift over keramiek, publiceerde Walter Morgenroth een dubbel nummer over de tabakspijp van porselein. De monografie telt 240 pagina’s met een grondig gedocumenteerd verhaal en prachtige kleurenillustraties van de meest begeerlijke porseleinen pijpen, namelijk die uit de achttiende en begin negentiende eeuw. Meer weten over het uitzonderlijke onderzoek in deze publicatie? Lees de boekbespreking die Don Duco ervan maakte in de sectie verder lezen op onze website.

Permalink

Als vanouds het verzamelaarsevenement

12 november 2021

Als vanouds het verzamelaarsevenement

Dit weekend is hij er weer, de Nationale Verzamelaarsjaarmarkt in de Jaarbeurs in Utrecht, voor jaren een evenement van internationale allure. Driemaal werd deze grote verzamelbeurs overgeslagen vanwege Corona, maar deze keer gaat de activiteit dan eindelijk weer gewoon door op zaterdag 13 en zondag 14 november. Keep your fingers crossed voor wat mooie trouvailles!
NB. Laatste nieuws: op vrijdagavond, direct na de opbouwdag, is aangekondigd dat de beurs in het weekeind sluit vanwege de aangescherpte corona-maatregelen.

Permalink

Overbezochte MuseumN8

8 november 2021

Overbezochte MuseumN8

Wat niemand verwacht had in deze barre tijden van Corona is dat de museumnacht deze maal overbezocht was. Vanaf zeven uur ’s-avonds stond er een geweldige rij langs de Prinsengracht en in de uren tot middernacht verwerkten we meer dan 674 bezoekers! Iedereen had duidelijk weer zin in een fijne avond uit. Jammer natuurlijk dat onze persoonlijke toelichting bij zo’n enorme drukte niet zo compleet kan zijn. Hopelijk toch voor velen een eerste kennismaking met onze unieke collectie die uitnodigt om nog eens terug te komen. En de geurende tabakken met toelichtende smaakmaker, dat was zeker een succes.

Permalink

Museumnacht: museum van geuren

5 november 2021

Museumnacht: museum van geuren

Bij het Amsterdam Pipe Museum staat de aankomende Museumnacht in het teken van ruiken, niet roken. Voor de liefhebber zetten we een reeks geurende tabakken klaar om het verschil te ruiken tussen de soorten bladwerk en de regio waar die groeien. In de mondelinge toelichting van onze tabaksexpert wordt ook ingegaan op de wijze van drogen, bereiden en het toevoegen van aromastoffen. Kom morgen langs er ervaar meer over de geneugten van het pijproken, met een belangrijke rol voor de neus! Echt roken, dat kunnen we niet toestaan zoals je wel begrijpt.

Permalink