Expositie bloemen op tabakspijpen
26 maart 2014
Onder de titel "Geschilderde bloemen" houdt het Amsterdam Pipe Museum een mini-expositie van bloemen en bloemboeketten op tabakspijpen. De porseleinen stummel leent zich goed voor een schildering. Je zou het bij een mannenartikel niet direct verwachten, maar in de 19de eeuw zijn er veel beschilderd met bloemen. De Duitse porseleinschilders maakten er echte kunstwerkjes van. De tentoonstelling begint vandaag en is te zien tot 31 mei 2014.
Persbericht: Jaarlijkse staat het voorjaar in de hoofdstad in het teken van tulpen uit Amsterdam. Het Amsterdam Pipe Museum sluit hierbij aan met een mini-tentoonstelling van de mooiste bloemboeketten op tabakspijpen uit eigen collectie. Van 26 maart tot en met 31 mei toont het museum porseleinen pijpen uit de achttiende en negentiende eeuw. Bloemen en bloemboeketten hebben altijd bekoord. Het bloemstilleven is een geliefd genre in de schilderkunst en ontelbare bloemen komen als decoratie voor op gebruiksvoorwerpen. Onverwacht is dat we zelfs op een mannen-attribuut als de pijp in voorbije eeuwen veelvuldig bloemen tegenkomen. Het fijne schilderwerk op porselein leent zich goed voor fraai uitgewerkte bloem-stillevens of bloemranken. Duitse porseleinschilders konden schilderen alsof het gedrukt is, met een detaillering waar je een loep voor nodig hebt. De vroegste voorbeelden uit de achttiende eeuw getuigen van de verfijnde rococostijl, waarbij het zilverbeslag van de pijp zich aanpast. Het Amsterdam Pipe Museum bezit diverse van deze zeldzame tabakspijpen. Na 1850 neemt de porseleinproductie toe en komt de porseleinen pijp voor een bredere groep rokers binnen bereik. Het schilderwerk wordt wat grover, meer seriematig, maar blijft charmant. Typische pijpen voor rijkere boeren voor zon- en feestdagen zijn versierd met bloemkransen in reliëf op de kop. Als topstuk toont het museum een etalage-pijp van meer dan 40 centimeter hoogte waarop een tabaksplanter een bloeiende tabaksplant verzorgt. Dit unicum is slechts twee maanden te zien tijdens deze expositie.
PermalinkArtikel over een bijzonder pijpenmerk
19 maart 2014
Ooit schreef een Engelse journalist "Ropp is kampioen" toen deze de succesvolle Franse pijpenfabriek met de naam Ropp beschreef. Opgericht in Bussang in de Franse Vogezen ontwikkelde dit bedrijf zich van een lokale pijpenmakerij tot een heuse fabriek van seriewerk. Aanvankelijk werden er weichselhouten pijpen gemaakt, later ook pijpen van bruyère. In zijn recent geschreven artikel gaat Don Duco in op de geschiedenis van deze opmerkelijke fabriek. Hoe dit bedrijf van eenvoudige vruchtenhouten pijpen uitgroeide naar een immense fabriek voor tabakspijpen met een gevarieerd uiterlijk. Snel werden zij een belangrijke concurrent van de pijpenstad Saint-Claude. Uiteindelijk verhuisde het bedrijf onder druk van de algemene neergang in de pijpenbranche naar Saint-Claude waar zij later bij een bestaande pijpenfabriek werd ingelijfd. Geleidelijk stierf het beroemde merk Ropp een stille dood al leeft het renommee van deze fabriek nog altijd voort.
PermalinkReview van museumbezoek
8 maart 2014
Zoals bekend laten bezoekers regelmatig een berichtje achter op onze Tripadvisor-pagina om te laten weten hoe enthousiast ze waren over de collectie en de uitleg van de rondleider. Sommige mensen maken er nog meer werk van. Mikael Brockman, een Zweedse student, houdt een uitgebreid blog bij. Van zijn bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum maakte hij een aparte pagina. Leuk idee!
Zie: http://blog.goula.sh/.../77581.../museum-2-amsterdam-pipe-museum
Permalink