Opnieuw duizenden verder!

22 juli 2023

Opnieuw duizenden verder!

Het is al weer geruime tijd geleden dat we hier een mijlpaal meldden van onze fotocollectie op het web. In juli 2020 stond de teller nog op 170.000 unieke afbeeldingen. Deze week passeerden we het aantal van 185.000 unieke foto’s. Dat komt neer op een gemiddelde van vijfduizend nieuwe opnames per jaar. Een prachtige score die past in een tijd van voortgaande digitalisering. Ieder voorwerp met meerdere foto’s, inclusief detailopnamen: een bijzonder resultaat. Zal bij 200.000 kiekjes de collectie volmaakt geregistreerd zijn? Daar gaan we van uit, maar voor nu … nog even doorwerken.

Permalink

Collectie Biemans

16 juli 2023

Collectie Biemans

Nederland kent veel meer pijpenverzamelingen dan we denken. Zo kwamen wij onlangs de collectie van Bert Biemans uit het Brabantse Beek en Donk op het spoor. Deze omnivoor verzamelde pijpen uit alle windstreken en richtte daarvan achter zijn huis een eigen museum in waar de pijpen kris-kras door elkaar stonden en hingen, naast een omvangrijke verzameling olifantjes. Maar Biemans overleed en de familie zocht een nieuw onderkomen. Zo kwam een deel van de verzameling in onze collectie terecht. Daar is het een aanvulling op het gebied van de curieuze Europese folkloristische pijpen verkrijgbaar in de jaren 1970 tot 1990, bij ons was dat een nog wat onderbezet verzamelgebied dat nu verder is ingevuld.

Permalink

Nieuw handboek

5 juli 2023

Nieuw handboek

Vanaf januari dit jaar al werkt conservator Don Duco full time aan de vormgeving van zijn lang verwachte handboek over de Nederlandse kleipijp. De voorganger van dat boek werd in 1988 door de Koninklijke Academie van Wetenschappen bekroond. Een nieuwe editie had al lang moeten verschijnen, maar het kwam er steeds niet van. Inmiddels is de tekst up to date gebracht en staan de eerste hoofdstukken in lay-out. Vooral de opmaak blijkt bijzonder veel werk te zijn, het vraagt nog wel enkele maanden alle aandacht. We zullen zien wanneer het op de markt is. Lang verwacht, het lijkt er nu toch van te komen!

Permalink

Herdenking slavernij

1 juli 2023

Herdenking slavernij

Het artikel tabak wordt eeuwenlang met de Moriaan geassocieerd. Vandaag herdenken en vieren wij dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Althans voor Nederland, andere landen liepen jaren op ons voor, enkele zelfs achter. Ook in onze collectie zijn talloze objecten te vinden waarop de plantageslaaf staat afgebeeld. Op tabaksverpakkingen was dit beeld heel algemeen, maar ook als luifelbeeld zoals hierbij te zien. Elke passant wist in voorgaande eeuwen wanneer hij zo’n zwarte jongen boven de winkeldeur zag, dat daarachter een tabakswinkel was gevestigd. Tegenwoordig zouden we dat niet meer zo doen. In ons museum zijn deze en andere voorbeelden nog zichtbaar als herinnering aan andere tijden.

Permalink