Cigar-magazine roemt onze tentoonstelling

18 maart 2016

Cigar-magazine roemt onze tentoonstelling

De tentoonstelling over de ontwerptekeningen van Jean Perron is goed opgepakt door de pers. Binnen twee dagen stond het nieuws op de startpagina van het Cigar Journal, een van de grootste on-line rokers tijdschriften. Dit in Amerika gemaakte magazine wordt wereldwijd verspreid onder sigarenliefhebbers en andere tabaksgebruikers. Maar ook de Pipe Club of Italy, een meer gerichte doelgroep, publiceerde over onze tentoonstelling. We kunnen wel zeggen dat we er goed aan deden ons persbericht internationaal te verspreiden.

Permalink

Bodemvondst van precies vijftig jaar geleden

16 maart 2016

Bodemvondst van precies vijftig jaar geleden

Circa twee eeuwen oud was deze versierde pijpenkop toen hij in maart 1966 door Don Duco werd gevonden. Een losse vondst uit stortgrond gevonden langs de Westerleestraat in Amsterdam. Toen was het de mooiste pijpenkop van dat landje. Vandaag is dat vondstmoment precies vijftig jaar geleden en daarmee is deze pijpenkop een van de vroegste bodemvondsten in ons museum, bovendien gevonden door de stichter van het museum. Later is deze kop vijf jaar lang tentoongesteld in de Pijpenkamer aan het Frederiksplein in Amsterdam en nog weer jaren later in de vaste presentatie van Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dat was zonder twijfel de glorietijd van deze vondst. Vanaf 1993 is het een depotstuk.

Permalink

Jean Perron herontdekt

14 maart 2016

Jean Perron herontdekt

De ontdekking van een cassette met ruim tachtig bladen met ontwerptekeningen is reden deze recente aanwinst te tonen in een mini-expositie in het Amsterdam Pipe Museum. Het is een eerbetoon aan het werk van een vakbekwame pijpenmaker en kunstenaar waarvan het werk pas recentelijk is ontdekt. Zijn naam Jean Perron staat gelukkig als signatuur op een van de bladen, waarmee hij na anderhalve eeuw aan de vergetelheid is onttrokken. Deze zeer getalenteerde tekenaar en snijder van meerschuim pijpen was tussen 1860 en 1875 werkzaam in Parijs. De ontdekking van deze cassette geeft de kennis over de meerschuimpijp een totaal nieuw inzicht. De tentoonstelling "Jean Perron herontdekt" loopt tot 7 mei 2016.

Permalink

Een eigen entreebewijs

11 maart 2016

Een eigen entreebewijs

Je verheugen op een bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum. Dat is natuurlijk speciaal iets voor fanatieke pijprokers en toegewijde pijpenverzamelaars. Vandaag ontvingen wij zo'n bezoeker. Van zijn dierbare echtgenote kreeg deze pijproker een entreebewijs van ons museum ten geschenke. Niet gek natuurlijk als je in Nieuw Zeeland woont! Enfin, het werd een bijzonder en feestelijk bezoek.

Permalink

APM in blog over kunst en cultuur

8 maart 2016

APM in blog over kunst en cultuur

Cleeft is een nieuw blog dat een community van jonge mensen informeert over kunst, cultuur, muziek en film. Eén van de redacteuren bezocht het Amsterdam Pipe Museum en schreef er een leuk stuk over onder de titel "Museum extraordinaire". En dat is precies wat het is, nietwaar? Een kunstzinnige fotoreportage illustreert het verhaal. Kijk voor het hele artikel op https://www.cleeft.nl/kunst/fotoreportage_museum-extraordinaire-amsterdam-pipe-museum

Permalink