Nieuwe winkelnaam op de gevel

30 september 2016

Nieuwe winkelnaam op de gevel

Na de schilderbeurt van de gevel is ook de entree van een nieuwe naam voorzien. Het oude maar geliefde Smokiana pipeshop heeft plaats gemaakt voor de nieuwe naam: Amsterdam Pipe Shop als logo boven de deur. Hoe bizar ook voor een museum, deze tekst mag geen permanent opschrift zijn maar een tijdelijk. 's-Nachts mag het bord er niet hangen zodat we ‘s-avonds onze naam opbergen om deze de volgende dag terug te hangen. Gemeentelijke regels zijn bar. Hing er vroeger een vrolijke vlag, tegenwoordig mag vlaggen niet meer. In een latere regelgeving verbood de gemeente de letters Pipeshop op ons uithangteken zodat we die spoorslags moesten weghalen. Overigens, dat mag tegenwoordig weer wel, net zoals een bedrijfsnaam in losse letters waardoor gevels met talloze gaten vernield worden. Die laatste keuze vonden wij met ons historische metselwerk geen optie.

Permalink

Uit de steigers

21 september 2016

Uit de steigers

Na ruim vier weken hard werken is het schilderwerk van de voorgevel klaar. Alle kozijnen staan weer lekker in de verf, grachtengroen en zandsteen-geel, traditionele kleuren in de Amsterdamse binnenstad. Als extra werkzaamheid is ook de nokvorst van het dak gerestaureerd. Het museumpand kan en mag weer gezien worden, laat de bezoekers maar komen!

Permalink

Kistetiketten

9 september 2016

Kistetiketten

Kunststukjes van drukwerk vertegenwoordigen zij, de etiketten waarmee de sigarenkisten vroeger werden opgesierd. Ons museum bezit hiervan een indrukwekkende reeks, die de sfeer van de negentiende en twintigste eeuw terugroepen. Vooral bijzonder is het geweldige vakmanschap dat deze stukjes lithowerk uitdragen, in sprekende kleurendruk dikwijls nog in reliëf gepreegd en met bladgoud gehoogd. Op onze collectiedatabase zijn deze maand weer talloze nieuwe exemplaren toegevoegd. Wie in wolken van denkbeeldige sigarenrook wil vluchten uit de dagelijkse sleur kan op www.pipemuseum.nl onder de naam kistetiket zijn hart ophalen! Bij deze presentatie gaat een dozijn representatieve voorbeelden van deze kleine kunstwerkjes.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.

Permalink