Geografische perikelen

25 juni 2023

Geografische perikelen

De afgelopen twee weken is achter de schermen intensief gewerkt aan het verbeteren en aanvullen van de geografische indeling in onze collectie-database. Deze database bestaat inmiddels al meer dan vijftien jaar. In 2008 was het nog niet zo eenvoudig om uit te zoeken in welke regio een land ligt, zeker niet in Afrika en Azië, maar zelfs in Europa. Wikipedia heeft hiervoor tegenwoordig prachtige overzichten beschikbaar. Hieruit bleek dat de indeling van landen in bijvoorbeeld Oost- of Centraal-Afrika niet altijd juist genoteerd stond. Dit is nu gestandaardiseerd terwijl bij talloze volkeren zelfs een provincie kon worden vermeld. Dit alles lijkt zo logisch, maar het bleek toch een flinke controleronde met behoorlijk veel veranderingen. Enfin, wie nu nog een minpuntje vindt, we horen het graag op weg naar beter!

Permalink

Amsterdam of Amazing?

18 juni 2023

Amsterdam of Amazing?

Intern gebruiken we als afkorting voor het Amsterdam Pipe Museum nog wel eens APM, lekker kort en toch duidelijk. Hoewel, als je de reviews op Google en Tripadvisor leest, dan zou je APM ook anders kunnen lezen. De adjectieven die bezoekers voor ons museum gebruiken zijn legio: delightful, enchanting, interesting, maar absoluut het meest gelezen: amazing. Dus waarom niet het Amazing Pipe Museum? Het is in elk geval duidelijk dat elke bezoeker verbaasd is over de ongelofelijke variatie in de collectie, de kunstzinnigheid in vormgeving en de veelheid aan vormen overal ter wereld. Dat aspect van de collectie zullen we voortaan extra onderstrepen in onze werving en communicatie.

Permalink

Themadag Vlaardingen

9 juni 2023

Themadag Vlaardingen

De Vlaardinger Jan Anderson, inmiddels 87 jaar, heeft in zijn museum in totaal zo’n 150.000 objecten bijeengebracht. Dit museum is een stichting, maar zonder de drijvende kracht van Jan lijkt voortbestaan twijfelachtig. Of toch niet? Met de Reinwardt Academie voor erfgoedstudies, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en Erfgoed Zuid-Holland is nu een overeenkomst gemaakt dat de collectie in het eigen depotgebouw opgeslagen en bewaard wordt. Maar afgesloten voor publiek. Pas na 20 of 30 jaar zal dit depot weer worden geopend. In de tussentijd wordt wel bijgehouden hoe het binnenklimaat, eventuele schimmel, insecten en andere factoren de collectie aantasten. Vergelijkbaar met Doornroosje die na honderd jaar wordt wakker gekust. Zal de collectie dan nog even fris zijn als de prinses uit het sprookje? Om dit thema te bespreken met museumcollega’s werd dit symposium in Vlaardingen gehouden, waar wij vanzelfsprekend bij wilden zijn. Dit Doornroosje-scenario zou niet direct onze eerste keus zijn voor onze eigen collectie!

Permalink