Aanstaande zaterdag MuseumN8 !

28 oktober 2014

Aanstaande zaterdag MuseumN8 !

Tijdens de MuseumN8 biedt het Amsterdam Pipe Museum als één van de programmapunten Cuisine Tabac: dranken en hapjes met tabakssmaak. We beginnen de avond met koffie en tabakslikeur-cake. Of kom wat later naar de Prinsengracht om authentiek rookbier te drinken.

Permalink

Publicatie over roken

25 oktober 2014

Publicatie over roken

Onlangs verscheen een nieuwe studie over het roken in de vorm van een toegankelijke paperback. Auteur Friso Schotanus gaf het werk de titel "De beste sigaret voor uw gezondheid" mee, met als ondertitel "Hoe roken de wereld veroverde". Als een ontdekkingsgang door de geschiedenis vertelt Schotanus het verhaal van de sigaret. Dat doet hij op bijzondere wijze. Als modern journalist en ervaren auteur slaagt hij er in steeds de juiste quotes te vinden die hij vloeiend aaneen rijgt, ongemerkt gestaafd met de bijbehorende bronnen. Zijn vlotte journalistieke stijl verraadt dat hij het onderwerp machtig is en mede daardoor leest het boek als een trein. Een aanrader voor wie onder het rustige genoegen van een pijp nader kennis wil maken met de hectiek en het verslavende van het sigarettenroken. Voor meer informatie over de inhoud lees de review.

Permalink

Antieke tabaksvignetten

18 oktober 2014

Antieke tabaksvignetten

Een bijzondere deelcollectie van het Amsterdam Pipe Museum bestaat uit oude verpakkingen van tabak. Op Facebook laten wij een fotoalbum zien met enkele hoogtepunten uit de categorie verpakkingsvignetten. Zij tonen wat er in de achttiende en negentiende eeuw in Nederland zoal in gebruik was. Aanvankelijk was dit vignet gedrukt met een eenvoudig houtblok en had een primitief karakter. Veel afbeeldingen leken op gevelstenen en vaak waren zij daar ook van afgeleid. In de loop van de achttiende eeuw wordt het tabaksvignet gedetailleerder en dan komt de gravure of kopersnede in gebruik. Ook wordt met tekst meer informatie over de handelaar gegeven. Dit alles uiteraard om met een treffende afbeelding en een toepasselijke tekst de klant te binden. Op onze Facebook pagina is vanaf vandaag in de vorm van een fotoalbum een groep van deze verpakkingen te zien. Uiteraard staan er op onze online database nog veel meer!

Permalink

45 jaar pijpenonderzoek

1 oktober 2014

45 jaar pijpenonderzoek

Vandaag is het op de kop af 45 jaar geleden dat in Amsterdam aan de Keizersgracht op de scheidslijn van de panden 485-487 een grote rechthoekige beerput werd opengetrokken waar enkele duizenden zeventiende eeuwse kleipijpen werden gevonden. Het ging om kroegafval van een tabakskroeg uit de jaren 1630 en 1640. Die vondst was de start van het onderzoek naar de Nederlandse kleipijp en dat resulteerde in wat nu het Amsterdam Pipe Museum is. Een mijlpaal voor het museum maar vooral voor onderzoeker Don Duco, wiens werk na 45 jaar inzet een steeds grotere uitstraling heeft gekregen. De uitdagende aard van het materiaal en de steeds voortgaande resultaten in het verzamelen, onderzoeken en publiceren zorgden ervoor dat de jaren zijn omgevlogen met een bijzonder resultaat als gevolg.

Permalink