Gedenkboek APG

19 mei 2021

Gedenkboek APG

Door Anneroos Meyboom en Frans Brouwer, beiden gewezen bestuursleden van de Stichting Pijpenkabinet werd vandaag een cadeau overhandigd. Het gaat om het jubileumboek van het Amsterdams Pijprokers Genootschap, ooit opgericht in ons museum. Inmiddels bestaat die kring twintig jaar. Een geschikt moment voor een gedenkboek in beperkte oplage om het illustere van het genootschap voor het nageslacht vast te leggen. Voor onze bibliotheek een bijzondere aanwinst, de cultuur van het pijproken raakt steeds verder op de achtergrond. Foto’s van leden die genieten van pijp en tabak brengen die sfeer van weleer weer in herinnering.

Permalink

Vormenland

17 mei 2021

Vormenland

De jaarlijkse imaginaire reis naar het gereedschap-depot om vuile vormen te selecteren voor een opknapbeurt. Dit jaar niet met twee maar met vier handen, met hulp van een stagiair die snel leert wat schoonmaken betekent zonder het patina van jaren geweld aan te doen. Was het dit jaar niet moeilijk een portie van ruim honderd vuile vormen voor een poetsbeurt te selecteren, volgend jaar zal dat anders liggen. Het meeste werk is verricht, dus deze deelcollectie staat er inmiddels prachtig bij. Na dit weekend volgt een fotoweek om de resultaten uiteindelijk op het web beschikbaar te kunnen stellen. Zo kan deze gewichtige collectie overal ter wereld bekeken en bestudeerd worden.

Permalink

De eerste museumbezoekers

7 mei 2021

De eerste museumbezoekers

Hoewel de formele lockdown nog altijd niet is afgelopen, ontvingen wij vandaag de eerste groep  bezoekers. Het gaat om zes studenten van de Reinwardt Academie die van onze stagiair Jesse een gedegen rondleiding door het museum kregen. In het kader van zijn studie behandelde hij een erfgoedproject waarbij hij een toepasselijk museaal vraagstuk aansneed, namelijk de uitzonderlijke doch esthetische inrichting van ons museum.  Het bezoek werd luchtig onderbroken met een voedzame lunch.

Permalink