Eerste aanwinst 2019

30 januari 2019

Eerste aanwinst 2019

Het voorwerp dat dit jaar als eerste aan de collectie werd toegevoegd is iets bijzonders. Het gaat om een Schotse schuifdoos, bekend als snuff mull en gemaakt van een ramshoorn. Vooral in de negentiende eeuw waren dergelijke dozen een status voor elke Schot die tabak snoof en dat waren er velen. Opmerkelijk aan dit exemplaar is de geslepen cairngorm op het deksel, een halfedelsteen die in het gelijknamige Schotse gebergte wordt gevonden. Verder is het garnituur van een schepje, kwastje en harkje ongebruikelijk, al lijkt dit vanwege de korte kettinkjes in het gebruik niet zo praktisch. Aandoenlijk is ook de kop van een zeehond, die gesneden is uit de gebruikelijke krul van de ramshoorn, een zeldzame figuratie voor dergelijke dozen. De doos werd als reissouvenir uit Schotland meegebracht en bleef generaties in een Amsterdamse familie bewaard Zie voor verdere informatie in onze database op APM 23.930.

Permalink

Nieuw record in onze online database

15 januari 2019

Nieuw record in onze online database

De winterperiode is rustig wat betreft bezoekers. Daarom werken we juist dan aan onze online-database op www.pipemusem.nl, inmiddels vermaard en geraadpleegd in alle delen van de wereld. Deze week bereikten wij een nieuw record: we overschreden de 160.000 unieke objectfoto's. Omdat ook steeds meer tacit knowledge over de objecten en hun gebruik wordt toegevoegd, neemt het belang als bron van informatie van onze database nog altijd toe. Voor velen is deze gebundelde kennis de maatstaf geworden voor de identificatie van de pijp en dat is een compliment aan de jarenlange toegewijde arbeid. Het werk is echter nog niet af, er liggen nog altijd ongefotografeerde objecten in ons depot! Voorlopig werken we dus nog door.

Permalink

Citycard vernieuwd

5 januari 2019

Citycard vernieuwd

Na jarenlang onveranderd is de befaamde Amsterdamse Citycard nu van vormgeving gewijzigd. Toegevoegd is het aantal uren dat de kaart geldig is samen met een aantrekkelijke skyline van Amsterdam langs de onderrand. In ons museum wordt de Citycard veel gebruikt om gratis toegang te krijgen. Maarliefst veertig procent van de bezoekers draagt deze pas bij zich. Wij hopen ook dit jaar weer veel van deze kaarten te zien!

Permalink