Chinese koppen van opiumpijpen
24 april 2013
De opiumpijpenkop of opiumdamper is een holle pijpenkop van Chinese keramiek gemaakt. Vaak worden twee kleuren steengoed gebruikt en wordt een decoratie in de verse klei gekrast om vervolgens met een contrasterende kleisoort te worden ingevuld. Daarnaast is ook porselein gebruikt, al dan niet beschilderd. Tinten glazuur zijn een andere wijze om de pijpenkop aantrekkelijk te maken. In onze rubriek fotoalbums op onze Facebook pagina is vandaag een reeks opmerkelijke opiumpijpenkoppen geplaatst. Wie er meer wil zien kan op onze online database terecht.
PermalinkConservator op LinkedIn
19 april 2013
Na bestuur en staf gaat op aandrang eindelijk ook onze conservator Don Duco op LinkedIn. Wij hopen dat die vorm van publiciteit extra bekendheid aan het museum zal geven en vooral aan het onderzoekswerk dat al decennia lang door onze conservator verricht wordt. Klik hier om naar linkedIn te gaan.
PermalinkJapans rookkastje
15 april 2013
De etnografische verzameling van het Amsterdam Pipe Museum is deze week uitgebreid met een prachtige houten meubeltje dat in Japan gebruikt wordt bij het roken van de kiseru. De rechthoekige doos bevat aan de bovenzijde een komfoor samen met een asbak. Gasten kunnen aan het kastje hun pijp opsteken en even later de kop leeg slaan. Aan de voorkant zijn drie laatjes aangebracht waarin tabak en rookgereedschap geborgen kan worden. De voorrand is ingezaagd en daar krijgt de pijp van de heer des huizes een plaats.
Bijzonder aan dit kastje is het chique inlegwerk van verschillende houtsoorten, heel vakbekwaam in een spannend patroon is gelijmd zoals alleen Japanners dat kunnen bedenken. Vervolgens is het oppervlak uitgebreid gepolitoerd. De prachtige glans, gecombineerd met het brons maakt dit voorwerp tot de trofee van een gastvrije Japanse roker die zijn bezoek wil imponeren. Heel praktisch is aan de bovenzijde een draagbeugel aangebracht om het voorwerp letterlijk op waardige wijze ten tonele te dragen.
PermalinkFelicitatie Rijksmuseum
9 april 2013
Het Amsterdam Pipe Museum feliciteert het Rijksmuseum met de feestelijke heropening na de jarenlange verbouwing. Het Rijksmuseum is op wandelafstand van nog geen 500 meter het dichtst bij zijnde museum. De directie van ons museum heeft de hoofddirecteur van het Rijks, Wim Pijbes, ook persoonlijk gelukgewenst.
PermalinkOranje tentoonstelling
3 april 2013
Aansluitend op de festiviteiten rond de inhuldiging van prins Willem Alexander tot koning richtte het Amsterdam Pipe Museum een tentoonstelling in gewijd aan twee eeuwen Nederland en Oranje. Onder de titel "Lang Leve Oranje! 200 jaar Koninkrijk, Oranje en de pijpmakerij" zijn in ons museum tientallen gelegenheidspijpen en andere Oranjememorabilia te zien. Zij tonen niet alleen de liefde en de steun voor het Oranjehuis maar zijn ook illustratief voor de beeldbeleving van de roker en niet te vergeten de ontwikkelingen die er in de tabakspijp plaatsvonden.
De tentoonstelling Lang Leve Oranje! belicht de relatie van de vaderlandse pijpmakerij met de Oranjes. Naast de kenmerkende gelegenheidspijpen van persklei en de opvolgers van gietklei zijn er andere opmerkelijke zaken te zien. Zo is er de brief uit 1826 van een trotse Goudse pijpenfabrikant die Oranjepijpen aan koning Willem I aanbood. Van Wilhelmina is een in Koninklijke zijde gebonden gastenboek te zien, dat zij tekende bij haar bezoek aan een Goudse pijpenfabriek in 1897. Ook zijn er de Oranje-sigaretten uit de Tweede Wereldoorlog die geallieerden uit het vliegtuig hebben geworpen en die nooit werden gerookt! Aandoenlijk is de tabakspijp van een Amsterdamse onderduiker die het portret van zijn vorstin in de bruyère pijpenkop uitsneed. Uit de meer recente tijd is de favoriete pijp van Prins Bernhard, voorzien van het wapen Van Lippe-Biesterfeld die hij aan ons museum schonk. Het kostbaarste stuk is zonder meer de fantastische sigarettenkoker die de Prins van de Sumatraanse sultan van Lankat ontving en waarop naast de Indische prins ook de tabaksplantages staan afgebeeld.
De tentoonstelling Lang Leve Oranje! loopt van 3 april tot 15 juni 2013. Rondleidingen worden gratis aangeboden.
Permalink