Franse pijpen op de foto

28 juli 2022

Franse pijpen op de foto

Deze week staat onze camera in het depot van Musée Sandelin in de Noord-Franse stad Saint-Omer. Daar gestationeerd werken wij aan een inventarisatie van de beroemde collectie pijpen uit bezit van de nazaten van de firma Duméril. Dit materiaal is in 1909 aan het museum gelegateerd en sindsdien is en nauwelijks wat mee gedaan. Dat is spijtig want de ontwerpen van deze pijpen zijn fenomenaal, terwijl de collectie zelf ook nog eens zeer omvangrijk is. Als alles goed gaat publiceren wij het interessantste deel van deze deelcollectie binnenkort op onze site pipeportal.eu. Daarmee hopen wij dat deze bijzondere groep aan de vergetelheid wordt onttrokken.

Permalink

Ulmer Kloben

15 juli 2022

Ulmer Kloben

De wisselvitrine centraal in de museumzaal is deze week gevuld met een groep van zes Ulmer Kloben. Het gaat om pijpen die betrekkelijk recent aan onze collectie zijn toegevoegd en dus nog door niemand zijn gezien. Zij komen uit een gerenommeerde Duitse verzameling. Wat de pijpen bindt is naast de overeenkomst in vorm het prachtige roodbruine wortelnoten hout en de indrukwekkende opsmuk met zilverbeslag in reliëf. Indertijd waren zij de status van de trotse bezitters die er op zon- en feestdagen mee pronkten. Inmiddels is dat gebruik al een eeuw voorbij en zijn het volwaardige museumstukken geworden. Kom maar kijken en overtuig jezelf van de onverwachte schoonheid ervan.

Permalink

Pijpen uit Ouagadougou

12 juli 2022

Pijpen uit Ouagadougou

Deze week is een interessante groep pijpen in de collectie ingeschreven. Zij werden in het jaar 1978 door een Nederlandse ingenieur in de plaats Ouagadougou in Opper-Volta gekocht. Het gaat om gangbare pijpen uit dat gebied, indertijd aangeschaft op de lokale antiekmarkt de marché des antiguetés. Afgebeeld is een van de exemplaren gemaakt van lokale klei met geknede noppen rondom, overdekt met een matglanzende roodachtige engobe. Met bijna negen centimeter ketelhoogte is dit de grootste pijp uit de reeks. Na meer dan veertig jaar zijn de pijpen nu overgedragen aan het museum, gelukkig met de herkomstgegevens.

Permalink

Wegens promotie gesloten

7 juli 2022

Wegens promotie gesloten

Antoon Ott, jurist en kunsthistoricus, maar ook voorzitter van de Stichting Pijpenkabinet, promoveert vandaag in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Zijn historisch proefschrift is een biografie van de twintigste-eeuwse verzamelaar Nanne Ottema die tijdens zijn leven streed voor het behoud van de Friese Cultuur. De handelseditie die vanaf heden verkrijgbaar is, belooft een heerlijk leesboek te zijn voor wie interesse heeft in het collectioneren en het wel en wee van de Nederlandse musea. Vandaag is ons museum vanwege de promotie gesloten, vanaf morgen spreken we over Mr.dr. Antoon Ott.

Permalink