Boeken uitgebracht door het museum

Het Amsterdam Pipe Museum is naast een gastvrij museum vooral een plaats waar onderzoek naar de pijp wordt gedaan. Voor zijn baanbrekend onderzoek ontving de conservator van het museum, drs. D.H. Duco, reeds in 1988 een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen voor het veelbelovende karakter van zijn onderzoek. Inmiddels heeft zich dat bewezen in twaalf boeken en ruim 300 artikelen die daarna nog volgden. Een lijst met artikelen die de conservator van het museum schreef vind je op de aparte pagina Artikelen (klik hier).

Hieronder staan de boeken die het museum - in eigen beheer of samen met een uitgever - heeft gemaakt, compleet met beschrijving. 

 

Merken en merkenrecht van de pijpenmakers in Gouda

eigen-uitgaven-lit-kaft-3131  BESTEL direct

Gedegen studie over het pijpenmerk en de ontwikkeling van het merkenrecht gedurende drie eeuwen. Heldere samenvatting per hoofdstuk. Tevens een compleet naslagwerk met informatie over de Goudse pijpenmakers per merk met hun datering. Hèt instrument voor de determinatie van pijpvondsten tot op de maker. Ruim 1000 merken uit de periode 1600-2000, afgebeeld in meer dan 1700 illustraties, 5 registers voor efficiënt naslaan

klik hier voor een beknopte boekbespreking
formaat 29 x 29, hardcover, 260 pagina's

 

De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren

eigen-uitgaven-lit-kaft-1276                      BESTEL direct

Hèt handboek voor het determineren van de Nederlandse kleipijp, waarin alle aspecten van de vorm-, merk- en decoratieontwikkeling wordt besproken. Met 800 foto's en tekeningen van pijpen. In 1988 bekroond door de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Al meer dan 15 jaar het meest gehanteerde boek voor het dateren van pijpvondsten.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
160 pagina's, 800 tekeningen en foto's, English summary

 

25 Eeuwen roken, de verwonderlijke vormgeving van de pijp

 

03.227-lit-25-eeeuwen-roken-1                 BESTEL direct

Overzicht van 's werelds rookcultuur van pre-columbiaans Amerika via de Europese culturen tot in Afrika en Azië. Dit in full-colour uitgevoerde boek, waarin je niet uitgekeken raakt, behandelt het pijproken over een periode van 25 eeuwen. Behalve een gevarieerde introductie is deze publicatie ook te beschouwen als de catalogus van de collectie van het Amsterdam Pipe Museum.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
80 pagina's, 120 foto's

 

Koninklijke Goedewaagen (1779-1982), een veelzijdig ceramisch bedrijf

 

eigen-uitgaven-lit-kaft-2683                   BESTEL direct

Standaardwerk over de fabriekshistorie van de bekendste Nederlandse pijpen- en aardewerk fabriek, waarin de productie wordt geduid vanuit de geschiedenis, sociale achtergronden, ontwerpgedachte en de economische mogelijkheden. Het familiebedrijf in kleipijpen groeide in twee eeuwen uit tot een fabriek waar naast pijpen ook grofaardewerk, sieraardewerk en serviezen werden gemaakt. Compleet met merkenregister.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
224 pagina's, 280 foto's, 171 merken

 

Firma P. Goedewaagen & Zoon, Fabrikantencatalogus uit 1906

voorzien van historische inleiding en naamregister 

eigen-uitgaven-lit-kaft-2685                 BESTEL direct

Herdruk van de Goedewaagen pijpencatalogus uit 1906 met een inleiding over de ontwikkeling van het assortiment en een compleet register met unieke gegevens over de oorspronkelijke namen, prijzen en productieperiode.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
126 pagina's, 461 afgebeelde pijpen, uitgebreid register

 

Een eeuw van verandering, nabloei en verval van de Europese kleipijp

eigen-uitgaven-lit-kaft-2331                BESTEL direct

Unieke studie die voor het eerst de fabrikantancatalogi als bron gebruikt voor de analyse van de vormontwikkeling van de kleipijp in de periode 1830 tot 1940. Het boek behandelt de interessantste periode uit de geschiedenis van de tabakspijp: de tijd waarin de figurale pijp tot ongekende bloei komt en de nijverheid vervolgens sterk in verval raakt. Aspecten van mode, rookgewoonten, economie en politiek zijn van invloed op deze ontwikkeling. Geïllustreerd met meer dan 300 pagina's van authentieke catalogi.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
192 pagina's, 363 illustraties waarop duizenden pijpen staan afgebeeld

 

Opium & opiumschuiven, een bronnenboek

02.328-lit-opiumschuiven-1                BESTEL direct

Opium en opiumschuiven is een intrigerend en daardoor geliefd thema. Als eerste Nederlandstalige overzichtswerk is dit bronnenboek gepaseerd op alle internationale literatuur op dit gebied. De lezer wordt ingewijd in de teelt van de papaver en de productie van rookopium. De rol van opium in de wereldgeschiedenis komt tot uiting in de handel en politiek, met als climax de Chinese opiumoorlogen. Ook het gebruik komt aan bod: van de eenzame schuiver tot de mysterieuze opiumkit. Nooit eerder werden de opiumpijp en alle erbij gebruikte attributen zo uitvoerig beschreven. Materiaal, symboliek en vakmanschap vormen een wezenlijk onderdeel van deze Chinese kunstnijverheid. Komtom, dit boek is een bron van informatie over alle aspecten van opium.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
256 pagina's, 236 illustraties

 

De tabakspijp als Oranje-propaganda

02.065-lit-oranjepropaganda-1                BESTEL direct

Een prettig te lezen boek dat voor het eerst ingaat op de maatschappelijke plaats van de kleipijp in de lange periode van 1630 tot 1990. Door de behandeling van reliëfversieringen op kleipijpen tevens een gedegen introductie in de versierde pijp vanaf het eerste kwart van de zeventiende eeuw tot in de twintigste eeuw.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
144 pagina's, ruim 125 foto's

 

Merken van Goudse pijpenmakers 1660-1940

02.044-lit-merken-1                BESTEL direct

727 merken van Goudse pijpen overzichtelijk op een rij, met hun benaming en datering. Handzaam boekje dat in combinatie met het Handboek (zie hieronder) algemeen wordt gebruikt om pijpen te determineren.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
128 pagina's, ruim 700 tekeningen.

 

Pijpelijntjes

txt-pijpelijntjes-kop-blauwtxt-pijpelijntjes-kop-geeltxt-pijpelijntjes-kop-oranje

Driemaandelijks vakblad uitgegeven door het Pijpenkabinet in Leiden tussen 1975 en 1985 met tientallen artikelen over de tabakspijp, inzonderheid die van klei. Gebonden in buckram band met goudopdruk. Voorzien van een uitgebreide index op persoonsnaam, merk, geografie en meer.

klik hier voor een beknopte boekbespreking
446 pagina's, honderden illustraties, uitgebreide index

 

The Intriguing Design of Tobacco Pipes

03.228-lit-intriguiing-design-1                BESTEL direct

Engelse versie van het boek "25 Eeuwen roken, de verwonderlijke vormgeving van de pijp".

Voor nadere informatie over de Engelstalige uitgave, switch over naar Engels

80 pagina's, 120 foto's