Handboek Duco weer verkrijgbaar

18 juli 2024

Handboek Duco weer verkrijgbaar

Het veel geciteerde handboek over de Nederlandse kleipijp (1987) van Don Duco is al sinds 2010 uitverkocht. Door een wonderlijk geluk vonden wij zes exemplaren terug, meer dan tien jaar geleden verkeerd opgeborgen en nog in staat van nieuw! Voor wie dit boek al jaren zoekt is het nù de kans het in handen te krijgen. De prijs bedraagt Euro 50. Wie het eerst haalt die het eerste maalt!
Klik hier om te bestellen: https://pipeshop.nl/product/handboek-voor-nederlandse-kleipijp/

Permalink

Website nu in Franse taal

7 juli 2024

Website nu in Franse taal

Onze website www.pipemuseum.nl was vanaf het begin in Nederlands en Engels te gebruiken. Andere talen waren wel een wens, maar geen realiteit. Met onze Franstalige stagiaire Clément komt daar verandering in. In een maand tijd heeft hij de voornaamste pagina’s vertaald, de rest volgt in de komende weken. Gelukkig is Clément handig genoeg met computers om de tekst ook binnen ons eigen CMS op de juiste plek te kunnen uploaden. Hopelijk zal deze taalswitch voor Fransen, Belgen, Canadezen en vele anderen een aanmoediging zijn om ons museum te bezoeken.

Permalink

Gestoken houten tabaksdoos

1 juli 2024

Gestoken houten tabaksdoos

Deze langwerpige tabaksdoos heeft hetzelfde model als de traditionele Hollandse messing tabaksdozen uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Vorm en opzet is daar ook van afgekeken. Op het deksel zien we drie medaillons met figuren omgeven door Lodewijk XV-motieven. De uitvoering is wat volks, maar wel met zwier gedaan. De buitenrand vertoont een reeks aaneengesloten klassieke gebouwen. Je zou hopen dat die zich laten duiden, maar helaas is dat niet het geval. Wat deze goed bewaarde doos zo intrigerend maakt, is dat de betekenis, indertijd bij iedereen bekend, nu een raadsel blijkt. Het is zeker dat dergelijke dozen in serie werden gemaakt, maar waar en wanneer exact is zelfs niet bekend. Door extra aandacht de komende maanden, leren we hopelijk wat meer over de achtergrond van deze aantrekkelijke doos.

Permalink