Lancering MuseumDepotShop

9 april 2019

Lancering MuseumDepotShop

Het Singer Museum Laren vormde het toepasselijke decor voor de lancering van de website www.MuseumDepotShop.nl. Wij waren erbij, als een van de eerste musea die objecten hebben aangeleverd voor deze online shop die als doel heeft om verweesde voorwerpen uit museumdepots te verkopen. Hiermee wordt een probleem aangepakt dat de musea zelf niet kunnen oplossen: de overlopende depots met spullen die er niet echt thuishoren op te schonen. TV-presentator Frits Sissing werd gepresenteerd als ambassadeur van de webshop.

Permalink

Museumweek

8 april 2019

Museumweek

Als opvolger van het Museumweekend, staan de Nederlandse musea nu een hele week in de picture en wel van 8 tot 14 april. Het thema voor de promotie van de musea is 'ontdek ons echte goud'. Het Amsterdam Pipe Museum toont voor die gelegenheid echt goud in de vorm van drie Japanse kiserus, onlangs in Tokio aangekocht. Alle drie hebben of een gouden pijpenkop of een mondstuk van massief goud. Objecten niet alleen voor de status gemaakt maar ook omdat goud ten opzichte van andere metalen geen bijsmaak geeft en dat is voor rookgerei heel belangrijk. Na de museumweek verdwijnen deze exclusieve pijpen helaas weer in het depot, maar de gelukkige bezoekers hebben deze tijdens de Museumweek wel in het echt kunnen zien.

Permalink

Volkskunst op de veiling

3 april 2019

Volkskunst op de veiling

Veilinggebouw De Zwaan veilde vandaag een reeks tabacologische voorwerpen uit de collectie van de vorig jaar overleden verzamelaar en handelaar Loed van Bussel. Als handelaar deed hij in etnografie, maar voor zijn persoonlijke verzameling lag de focus op tabaksgerelateerde voorwerpen in houtsnijwerk. Ter veiling kwamen zo’n dertig kavels met uiteenlopende snuifdozen, enkele snuifraspen en pijpenkassen. De belangstelling bleek overweldigend, vooral door buitenlandse telefonische bieders. Ondanks dat kochten wij voor onze collectie een tiental voorwerpen waaronder het fraaiste snuifflesje met drie stroomgoden in fijn buxushout uitgesneden. Een andere triomf is een vroege snuifdoos in de vorm van een liggende leeuw, gesneden uit palmhout. Met zijn bijna drie eeuwen ouderdom een prachtig bewaard object.

Permalink