Terugblik Oranjetentoonstelling

18 juni 2022

Terugblik Oranjetentoonstelling

Vandaag is het exact dertig jaar geleden dat in Rijksmuseum Paleis Het Loo de tentoonstelling “Ik rook Oranje” opende. Dat gebeurde simultaan met de verschijning van het boek De tabakspijp als Oranjepropaganda. Het was de start van een succesvolle tour langs vier Nederlandse, een Belgisch en een Duits museum. Wonderlijk genoeg was dat ook de laatste keer dan de Nederlandse kleipijp zó breed in de schijnwerpers stond. Alleen al bij Het Loo passeerden ruim 80.000 bezoekers. De exposities zijn voorbij, maar het boek over het tijdloze onderwerp van het Oranjehuis is altijd een bestseller gebleven en nog steeds verkrijgbaar.

Permalink

Presentatie van de onderzoeksresultaten

13 juni 2022

Presentatie van de onderzoeksresultaten

Sedert oktober 2021 is onze ambassadeur Bart Bemelmans op pad om sleutelfiguren in het werkveld te spreken om zo een toekomstvisie voor ons museum te ontwikkelen, rijk aan kansen en mogelijkheden. Vanavond onthult hij zijn bevindingen. Vanzelfsprekend zijn zowel het bestuur als de staf hierbij aanwezig. Juist in deze tijd waarin we de bekendheid van het museum en de loop in de bezoekersstroom moeten hernieuwen, is het van belang goede keuzes te maken. Het gaat er om te behouden wat goed is en te veranderen wat vernieuwing vraagt. Die laatste optie heeft vast en zeker meerdere smaken. We zijn benieuwd naar zijn bevindingen.

Permalink

Het museum als tekenzaal

8 juni 2022

Het museum als tekenzaal

Vandaag ontvingen wij een bijzondere doelgroep in ons museum. De Amsterdamse Zondagschilders maakten gebruik van de imposante zaal van ons museum voor een tekenles op locatie. Zij waren gewapend met een zilverstift en speciaal geprepareerd papier. Het tekenen met zilverstift - een pen van zuiver zilver - is een techniek die al sinds de zestiende eeuw wordt toegepast voor fijn gearceerde tekeningen. Uitermate geschikt dus om onze pijpen met hun details en afwisselende textuur te tekenen. Voor ons een aparte ervaring, voor de tekenaars een mooie les.

Permalink