Vertaalslag

27 juli 2020

Vertaalslag

Hadden we de afgelopen drie maanden vanwege de lockdown voortdurend nieuwe berichten, nu lijkt het een beetje stil te vallen rond ons museum. Achter de schermen werken wij aan een andere megaklus, namelijk de voortgaande vertaling van onze website. Een never ending story. Op dit moment hebben wij het vakje objectnaam onder handen, daarvan wordt een Engelse vertaling gemaakt. Dat lijkt eenvoudig maar het gaat om het openen en sluiten van bijna 35.000 velden met als doel het intypen van de gewenste vertaling. Trouwens, die vertalingen blijken lang niet altijd eenvoudig want voor onze specialistische vocabulaire heeft de Engelse taal lang niet altijd een passend equivalent.

Permalink

Ongemerkt record

23 juli 2020

Ongemerkt record

Tijdens het doorgaand laden van de foto’s in onze online database blijken wij een nieuw record te hebben gehaald. De teller is over de 170.000 unieke foto’s gegaan die onze database rijk is. Het record zit overigens niet in onverwachte groepen aanwinsten, maar in de verdieping van de database vanwege de wens om van ieder voorwerp meerdere foto’s te presenteren. Voor een museale database is dit een unieke kwaliteit, die door de virtuele bezoeker zeer wordt gewaardeerd.

Permalink

Film over de prijswinnaar

21 juli 2020

Film over de prijswinnaar

De Nederlandse crew van Europa Nostra heeft op 3 juli een draaidag in het Amsterdam Pipe Museum gehouden voor een korte film over ons museum in het licht van de prijsuitreiking van de European Heritage Award. Bedoeling is dat deze korte filmimpressie de andere laureaten zak inspireren mee reclame voor hun werk te maken. Bekijk hier alvast de film en ervaar hoe het decennia lange toegewijde werken van Don Duco tot een indrukwekkend resultaat heeft geleid, al vinden we zelf dat nog veel aspecten onbelicht blijven.

Permalink

Magnifiek meerschuim boek

7 juli 2020

Magnifiek meerschuim boek

Van het onlangs van de pers gerolde boek van de hand van Anna Ridovics maakte conservator Don Duco een boekbespreking. Het gaat om een deelcatalogus van  het Nationaal Museum in Budapest waar Ridovics al bijna twintig jaar conservator is. Lees zijn bevindingen in het artikel via deze link of beter nog, bestel het boek via het museum in Budapest en leer welke schatten daar in het depot verborgen liggen. Het bijna vuistdikke boek met 445 pagina’s met tekst in twee talen en honderden prachtige foto’s biedt in elk geval een prachtig inzicht in deze deelcollectie.

Permalink

Nog meer vrijheid

1 juli 2020

Nog meer vrijheid

De Covid-19 maatregelen zwakken geleidelijk af. Vanaf de eerste van deze maand zijn de musea weer vrij te bezoeken. Afspraken met een tijdslot zijn niet meer nodig. Alleen als er werkelijk teveel bezoekers op hetzelfde tijdstip zouden komen, dan moet men even wachten. Hoewel de Corona nog niet de kop in is gedrukt, is dit weer een belangrijke verruiming van vrijheid. Overigens blijkt, dat er van drukte absoluut geen sprake is. Bij de meeste mensen leeft nog een grote reserve om dingen buiten de deur te ondernemen. Natuurlijk, veiligheid en gezondheid gaan voor alles. In ons museum is het in ieder geval stiller dan we zouden wensen. Wie van die rust gebruik wil maken is juist nu welkom!

Permalink