Nieuwjaarswens 2024

23 december 2023

Nieuwjaarswens 2024

Met enkele kleurige vintage tabakspijpen wensen wij u prettige kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Deze new old stock pijpen zijn typisch voor de jaren 1980, gemaakt door Butz-Choquin, Chacom en Georg Jensen. Ze geven een kleurrijke tint aan de donkere dagen van december.

Permalink

Aanwinst van verre

22 december 2023

Aanwinst van verre

Deze zeldzame tabakspijp zal de laatste zijn die dit jaar aan de collectie wordt toegevoegd. Het object is uit ijzerhout gesneden met de stijlkenmerken van de Markiezenarchipel in de Stille Zuidzee. Door zijn materiaal en intrigerende uitwerking van de drie portreten rond de pijpenkop is het een magnifiek voorbeeld van lokale kunst uit een ver afgelegen streek. Daarnaast heeft de pijp een bijzondere pedigree. Zij maakte meer dan dertig jaar onderdeel uit van de verzameling van een reislustig kunstenaarsechtpaar in Genève dat zelf naar de eilanden zeilde. Hun huis vol curiositeiten inspireerde vele kunstenaars. Nu is het in onze collectie ongetwijfeld het object dat de langste reis gemaakt heeft om Amsterdam te bereiken.

Permalink

Artificial Intelligence

16 december 2023

Artificial Intelligence

Nieuwsgierig geworden over de brede discussie over Artificial Intelligence besloten we om naar de ultieme pijp te vragen. Door viermaal nog mooier en nog decoratiever te vragen kregen we deze resultaten, die we de lezer van onze nieuwsberichten niet wilden onthouden. Het is duidelijk: voor AI zit mooi vooral in de opsmuk die bepaald niet functioneel is. Subtiele vormgeving wordt al snel verruild voor edelstenen, flonkeringen en andere uitwassen die de behoudende pijproker niet snel zal kiezen. Overigens, wel leuk om het resultaat te bewonderen.

Permalink

Artikel over pijpenstoppers

10 december 2023

Artikel over pijpenstoppers

De overname van een omvangrijke verzameling pijpenstoppers van een gepassioneerde verzamelaar afgelopen zomer was aanleiding dit onderwerp opnieuw in studie te nemen. Het resultaat is er nu, nog ruim voor het einde van het jaar: een uitgebreid artikel over dit handzame objectje dat niet alleen pijprokers bekoorde maar ook generaties lang verzamelaars stimuleerde. Lees het verhaal over de pijpenstopper op onze website en leer meer over de grote populariteit van dat triviale voorwerp. Volg de link: artikel pijpenstoppers 

Permalink

Snuifcuriosa verweesd

5 december 2023

Snuifcuriosa verweesd

In Londen vond vandaag de veiling plaats van de historische British American Tobacco Collection of Tobacco Containers. Het gaat om een exclusieve groep snuiftabakspotten en aanverwante voorwerpen, elk object van museale kwaliteit en hoge artistieke waarde. In de jaren 1980 was het de BAT, multinational in tabak, die de collectie heeft aangelegd. Slechts sporadisch verschenen voorwerpen op gezaghebbende tentoonstellingen, van Londen tot Wenen. De laatste twintig jaar is de verzameling nooit meer getoond en dus aardig in de vergetelheid geraakt. Door de veiling raken de objecten nu weer voor jaren zoek, verspreid over de hele wereld. Wederom is een tabakscollectie ‘stukgeslagen’.

Permalink