Napoleon-pijpen

25 juli 2021

Napoleon-pijpen

De wisselvitrine midden in ons museum bevat sinds kort twee pijpen die zo groot zijn dat ze het kastje mooi vullen. Het zijn twee monumentale meerschuimpijpen, beide met een voorstelling ter ere van Napoleon, waar hij zelf ook op staat. Ze vormen een dankbaar onderwerp tijdens de rondleiding, want elke pijpenkop geeft een ander beeld van de Franse keizer. De ene dateert volgens het zilvermerk uit 1807, net na de veldtocht waarin de Pruissen werden verslagen. De voorstelling met de Keizer te paard met achter hem zijn getulbande lijfwacht Roustam en verder strijders aan Franse en Pruisische kant, is zeer gedetailleerd uitgewerkt. Het andere exemplaar is veel grover en dateert uit het Seconde Empire rond 1840. Hier zien we hoe Napoleon zelf de lont van een groot kanon aansteekt. Zelfs op het meerschuim deksel is het portret van keizer afgebeeld.

Permalink

Artikel over Japanse rookparafernalia

19 juli 2021

Artikel over Japanse rookparafernalia

Deze week op het web gepubliceerd, een nieuw artikel van Don Duco. Het gaat om een schets van het bijzondere rookgerei uit Japan, geschreven aan de hand van de collectie van ons museum. Besproken worden niet alleen de kenmerkende Japanse pijpen maar vooral de pijpenhouders ofwel kiseruzutsu met bijbehorende tabaksdozen en tabakszakken. Met ruim tachtig foto’s wordt een doorsnee gegeven van de objecten die voor de Japanner lang zo vertrouwd waren en tegenwoordig vrijwel buiten gebruik zijn geraakt. Een interessante bloemlezing over een gebruiksartikel dat in de Nederlandse tabaksliteratuur vrijwel buiten beeld is gebleven. Dit artikel brengt daar nu gelukkig verandering aan.

Permalink

Progressie in foto’s

4 juli 2021

Progressie in foto’s

Het is alweer een jaar geleden wat wij in deze serie een update gaven van onze fotocollectie op het web. In juli 2020 was het de mijlpaal van 170.000 unieke afbeeldingen. Vandaag, bijna een jaar later passeerde de teller de volgende vijfduizend! Percentueel een klein verschil, maar opnieuw een meer  indrukwekkend aantal. Het beschrijven en fotograferen van onze collectie is een wezenlijke taak geworden achter de schermen. De stilte en maandenlange sluiting van ons museum vanwege Corona maakte dat wij daarin flink vooruit zijn gekomen. Wie vaker op de website kijkt zal de aanvullingen zeker spotten want er zitten talloze nooit eerder getoonde aanwinsten bij waarvan sommige een spetterende indruk maken.

Permalink