Opmerkelijke schenking

29 september 2020

Opmerkelijke schenking

Het komt niet zo vaak voor dat een museumbezoeker naar ons museum komt en een pijp ter beschikking stelt. Vandaag kregen we bezoek van een mevrouw uit Amsterdam-Buitenveldert. Eind jaren zestig had zij een periode in Iran gewoond. Uit die tijd bezat zij naast allerhande sierraden ook een antieke pijp die zij kwam tonen. Het gaat om een gangbare typisch Perzische gebruikspijp, maar wel een met een duidelijk afleesbare ouderdom. De lange houten steel is achtkantig met twee banden in subtiel kerfsneewerk. Het voorwerp was indertijd door haar op de antiekmarkt in Teheran gekocht. Genereus stelde ze de pijp ter beschikking aan onze collectie. Een bijzondere schenking want gebruikspijpen met een forse leeftijd zijn tegenwoordig niet gemakkelijk meer te vinden.

Permalink

Kunstwerkjes in hout

27 september 2020

Kunstwerkjes in hout

Het fraaie tijdschrift Métier gewijd aan ambacht, kunst, materiaal en techniek presenteert deze herfst een artikel over houten pijpen van de hand van Benedict Goes. Zes pagina’s in vier kleuren laten interessante objecten uit onze collectie zien, sommige zelfs full-page. In de tekst wordt niet alleen het historisch verband gelegd, maar vooral ook gewezen op de bijzondere technieken die overal in Europa zijn toegepast, van fijn snijwerk tot inlegwerk met zilverdraad. Voor onze donateurs ligt een gratis exemplaar klaar.

Permalink

Veiling Barton

22 september 2020

Veiling Barton

Hoewel het merendeel van de beroemde collectie Barton al in 2010 geveild is, kwam nu vrij onverwacht een nieuwe groep pijpen ter veiling. In ruim zestig lots werd een brede variëteit aan pijpen aangeboden, van porselein en meerschuim tot aan etnografisch materiaal. Uiteraard bevonden zich daaronder talloze interessante objecten voor onze collectie. In totaal schaften wij twintig voorwerpen aan, voornamelijk etnografisch. Topstuk daarin is wel een van mammoet ivoor gemaakte tabakspijp uit Siberië, een voorwerp dat we nog niet eerder hebben kunnen vinden. Interessant aan dit stuk is de pedigree ofwel de herkomst. Barton had het stuk indertijd uit de beroemde verzameling van Alfred Dunhill overgenomen. De pijp werd honderd jaar geleden al als bijzonder gezien, niet voor niets staat het voorwerp heel prominent afgedrukt op het stofkaft van Dunhill’s standaardwerk.

Permalink

Danish design in Het Parool

21 september 2020

Danish design in Het Parool

Naar aanleiding van de schenking van de pijpen gerookt door politicus Jos van Kemenade en onze tentoonstelling schreef Het Parool opnieuw over ons. In de rubriek Aldus door Dylan van Eijkeren vertelt Benedict Goes in vijf vragen iets over de actualiteit, in dit geval over de herkomst van de pijpen van een BN-er. Leverde direct al een aantal leuke reactie op via facebook en watsapp en gaf ook aanleiding tot meer museumbezoek.

Permalink

Rode T-shirt actie

19 september 2020

Rode T-shirt actie

Een goede Instagram actie van Amsterdam&Partners is gericht op de stadsbewoners om ze naar de musea te krijgen. Met een customized T-shirt speciaal voor ons museum kunnen we nu op de foto. Op Instagram werken foto’s van mensen nu eenmaal beter dan van levenloze objecten. Zie ook: thuisinams uitinams hoegaathetmet museum pipemuseum amsterdampipemuseum iamsterdam maaktmokum. Dat deze actie nog niet echt werkt is begrijpelijk. Er wordt gelijktijdige advies gegeven zo veel mogelijk thuis te werken en dus ook zoveel mogelijk thuis te blijven. Tegen de stroom in blijft het Amsterdam Pipe Museum gewoon geopend voor de echte diehard fan.

Permalink

Rookzuil wordt museumobject

18 september 2020

Rookzuil wordt museumobject

In februari melden wij al het verdwijnen van de rookpaal of rookzuil van de NS-stations. Dat is inmiddels gebeurd. Vandaag kwam de aannemer een fraai exemplaar bij het museum afleveren. Deze schenking van ProRail maakt van deze ‘vieze asbak’ een symbool van een tijdperk waarin de sigaret nog werd gedoogd. Die tijd is over, roken is verboden in het openbaar vervoer en op vele andere plaatsen. De rookzuil zal vanaf nu verdergaan als museumobject, bij ons voorlopig in het depot. Het is een object voor een nieuwe museumpresentatie maar wanneer dat zal zijn ligt nog in het verschiet.

Permalink

Expositie Danish Design

14 september 2020

Expositie Danish Design

De na-zomertentoonstelling van ons museum toont moderne pijpontwerpen, waaronder veel freehands, een stijl die in Denemarken is ontstaan. De moderne pijpen kenmerken zich door een asymmetrische vorm, wat lastig te bereiken is in het keiharde bruyèrehout. Doorgaans wordt dit gefreesd tot een perfect ronde vorm. De design-pijpen zijn allemaal gerookt door de in februari overleden oud-minister Jos van Kemenade. Hij had een specifieke voorliefde voor dit Danish Design. Zijn nalatenschap aan rookgerei is aan het Amsterdam Pipe Museum geschonken, waaraan deze originele expositie "Danish design, de keuze van Jos van Kemenade" te danken is. Te zien tot en met 21 november 2020.

Permalink

Pijpenmuseum Oberelsbach

7 september 2020

Pijpenmuseum Oberelsbach

Eindelijk, een museum dat al jarenlang op de lijst van te bezoeken staat: het “Eerste Duitse Tabakspijpenmuseum” in Oberelsbach, een klein stadje in het noordelijk deel van Beieren. Dit lokale museum is even gespecialiseerd als het onze, het stelt uitsluitend pijpen tentoon. Gehuisvest in een historische gebouw zijn er over vier zalen rookpijpen te zien die vooral in dat gebied van Duitsland populair waren. De inrichting is hypermodern, overigens goed passend bij het sterk gerenoveerde interieur van het pand. Leuke groepen zijn de typisch Duitse porseleinen pijpen met schildering voor militairen, studenten of ambachtslieden.

Permalink

Tabaksmuseum Bünde

6 september 2020

Tabaksmuseum Bünde

Toch in de buurt is het altijd een genoegen in het welverzorgde plaatsje Bünde een bezoek aan het tabaksmuseum aldaar te brengen. Gevestigd in een traditioneel vakwerkhuis aan de rand van het centrum biedt het museum een blik in de geschiedenis van de tabak met speciale aandacht voor het sigarenmaken. In de permanente opstelling kun je als bezoeker talloze laden opentrekken om ook de depotcollectie te bekijken. Zo kom je er achter dat de collectie een behoorlijk aantal tabakspijpen en sigarenhouders omvat, vooral Duits materiaal maar ook objecten uit den vreemde. Kortom, een aanrader voor iedereen die in de buurt is.

Permalink