Curiosa van pijpaarde uit het Westerwald

30 april 2016

Curiosa van pijpaarde uit het Westerwald

Conservator Don Duco nam de afgelopen jaren de deelcollectie pijpaarden figuurtjes in het Amsterdam Pipe Museum onder de loep. In het eerste inleidende artikel werden vroege beeldjes beschreven. Daarna was de beurt aan bijartikelen van pijpenmakerijen in verschillende West-Europese centra. In dit derde en laatste deel dat nu voltooid is worden bijartikelen uit het Westerwald besproken. Daar bloeide deze nevenactiviteit geweldig op en groeide in de twintigste eeuw uit tot een belangrijke branche. Triviaal zijn deze beeldjes zeker, maar eenmaal verzameld en gedocumenteerd belicht dit materiaal een merkwaardig stuk geschiedenis van een inmiddels verdwenen nijverheid.

Permalink

Museumweek: Ons echte goud

17 april 2016

Museumweek: Ons echte goud

Vorig jaar al is het Museumweekend een Museumweek geworden. Dit jaar zijn we de hele week alle dagen open met extra aandacht voor een spectaculaire pijp - een aanwinst van het afgelopen jaar! Alleen deze week wordt namelijk een prachtige Franse meerschuimpijp tentoongesteld: een chique tabakspijp die door de Franse koning Louis Philippe aan een van zijn legeraanvoerders ten geschenke werd gegeven. Op het zilveren deksel is deze pijp versierd met een kanon en twee stapels kogels. Druk je het knopje op dit deksel dan verschijnt een verborgen dubbeldeksel met een portretpenning van de vorst zelf. Te zien dus tijdens de Museumweek die eindigt op zondag 24 april.

Permalink

Moderne zilveren tabakspotten

14 april 2016

Moderne zilveren tabakspotten

In het Gemeentemuseum Den Haag opent op zaterdag 17 april 2016 de expositie "Zilverkunst in Nederland" waar aan de hand van hedendaags groot zilver de artistieke mogelijkheden van dit edele materiaal getoond worden. Uit onze museumcollectie zijn vier tabakspotten in bruikleen gevraagd. De potten, deel van een serie van twaalf, zijn moderne varianten op de traditionele tabakspot die in 1997 op initiatief van de heer Peter Becker tot stand zijn gekomen. Wie deze verdienstelijke kunstwerken in het licht van de hedendaagse zilvertraditie wil zien is welkom in het Haagse museum. De expositie is open tot 21 augustus 2016. Letterlijk een schitterende tentoonstelling!

Permalink