Meerschuim pijpen

28 februari 2013

Meerschuim pijpen

Enkele voorbeelden van fraai gesneden of bijzonder vormgegeven pijpen uit meerschuim gesneden. De vroegste pijpen hebben een hoge Hongaarse ketel met een reliëfdecoratie. Rond 1850 wordt de vormgeving vrijer en ontstaan portretpijpen. Veel van deze pijpen zijn niet voor kerftabak bestemd, maar werden gebruikt om een sigarenpeuk in op te roken. De absorberende werking van het meerschuim maakte dat zelfs een peuk nog goed smaakte omdat de overtol aan teer en nicotine door het meerschuim werd opgezogen

Permalink

Geregistreerd museum

26 februari 2013

Geregistreerd museum

Het Amsterdam Pipe Museum, voorheen Pijpenkabinet voldoet al dertig jaar aan de internationale ICOM-definitie van het museum. In februari 2013 werd het museum bezocht voor de hercontrole van het Nederlands Museumregister. Hiermee wordt onze status als geregistreerd museum die wij al sinds 2006 hebben opnieuw bevestigd.

Permalink

Figurale tabakspijpen van porselein

22 februari 2013

Figurale tabakspijpen van porselein

Porselein is vanaf de achttiende eeuw voor tabakspijpen gebruikt. Aanvankelijk gaat het om figurale pijpenkoppen gemaakt in een kleine oplage. Rond 1800 komt daar de ovaalvormige zogenaamde stummel bij, waarbij niet de vormgeving maar juist de beschildering van belang wordt. Na 1850 vervalt de porseleinen pijp tot een massa-artikel waaraan het raffinement ontbreekt. Uit die tijd stammen de kitscherige porseleinen pijpen. Zie voor het volledige fotoalbum over figurale tabakspijpen van porselein de facebook pagina van het Amsterdam Pipe Museum van 22 februari 2013.

Permalink

Pijpenkoppen als bodemvondst

9 februari 2013

Pijpenkoppen als bodemvondst

Een kleine selectie versierde pijpenkoppen afkomstig van opgravingen. Kenmerkend zijn de Goudse pijpenkoppen soms voorzien van een fijngevoelige decoratie die in de persvorm werd gegraveerd. In de achttiende eeuw komen geleidelijk meer figurale pijpen in productie. Pas in de negentiende eeuw zal de figurale pijp populair worden en verdwijnt de gegraveerde versiering geleidelijk.

Permalink

Kennismaking Tassenmuseum

8 februari 2013

Kennismaking Tassenmuseum

Op 8 februari maakte de directeur en staf kennis met Sigrid Ivo van het Tassen Museum in Amsterdam. Een inspirerend bezoek omdat beide musea sterk vergelijkbare ervaringen hebben, zowel in de verzamelaarswereld als in het museumwezen. Bijgaand plaatje toont een van de weinige tassen in onze pijpenverzameling.

Permalink

Precolumbiaanse rookpijpen

5 februari 2013

Precolumbiaanse rookpijpen

Een greep uit de rijke collectie tabakspijpen uit de precolumbiaanse culturen. In Meso-Amerika is keramiek het voornaamste materiaal. Het laat zich goed vormen en de baktechnieken waren daar al lang goed ontwikkeld. Met engobe werden bepaalde delen van het product van een contrasterende kleur voorzien. Een enkel exemplaar is uit steen gesneden, zoals de wonderlijke penis-pijp uit de Jalisco-cultuur. Zie voor het volledige fotoalbum de facebook pagina van het Amsterdam Pipe Museum van 5 februari 2013.

Permalink

Pijpenkabinet wordt Amsterdam Pipe Museum

1 februari 2013

Pijpenkabinet wordt Amsterdam Pipe Museum

Na ruim dertig jaar Pijpenkabinet te hebben geheten verandert het museum van naam. De nieuwe directeur bepaalt een nieuw gezicht dat in de loop van dit jaar gestalte krijgt. Daarbij hoort ook een nieuwe naam. Voortaan heten wij Amsterdam Pipe Museum. Een korte maar krachtige aanduiding die in veel talen begrijpelijk is! Als ondertitel krijgt het museum the worldwide culture of smoking mee.

Permalink