Betere ontsluiting webartikelen

21 februari 2024

Betere ontsluiting webartikelen

Hoe uitgebreid de informatie op onze website ook is, toch is de doorzoekbaarheid niet altijd optimaal. Daarin is de afgelopen weken verandering gebracht. Onder de tab ‘verder lezen’ staan ruim 180 ruim geïllustreerde artikelen over vele aspecten van onze collectie. Die zijn nu ontsloten  met een zoekveld ‘thema’. Bij aanklikken verschijnt een keuzelijst met de opgenomen thema’s waarop geselecteerd kan worden. Dit zal een welkome hulp bieden aan gebruikers met een gerichte belangstelling voor bijvoorbeeld Gouda, etnografie of talloze andere onderwerpen.

Permalink

Valentijnsdag

14 februari 2024

Valentijnsdag

Op Valentijnsdag denk je aan je geliefde, dat blijkt van alle tijden. Al in de negentiende eeuw werd voor die gelegenheid in Duitsland deze intieme omhelzing op een porseleinen pijpenkop geschilderd. Aandoenlijk toch dit oude echtpaar dat zelfs na een halve eeuw samen nog even verliefd is? Zoals je ziet heeft onze collectie voor elke gelegenheid een passende pijp!

Permalink

Handgemaakt met een diamant

10 februari 2024

Handgemaakt met een diamant

Al in de jaren 1980 bezochten wij Pierre-G. Müller in zijn prachtige juwelierszaak in Genève. Daar bewonderden wij zijn ultieme handgemaakte bruyères, unica van groot formaat tot stand gekomen met ongelooflijk veel liefde naast vakmanschap. Er verscheen zelfs een platenboek over zijn bijzondere scheppingen. En wanneer het zorgvuldig uitgezochte bruyère, veelal het exclusieve plateau hout, toch een foutje vertoonde, zette Pierre daarin zonder aarzeling een diamant! Maar bijoutier-pipier Müller had meer artistiek kanten. Zo ontwierp hij het logo van de Académie Internationale de la Pipe waarvan hij vanaf de oprichting lid was. Als ambassadeur van de pijp was hij een geliefde bezoeker op talloze bijeenkomsten voor pijprokers. Vandaag bereikte ons het trieste bericht van zijn overlijden, op zeer hoge leeftijd weliswaar. Wij leven mee met zijn familie in Zwitserland en Oostenrijk.

Permalink