Tripadvisor

27 mei 2020

Tripadvisor

Dankzij jarenlange positieve recensies op Tripadvisor heeft het Amsterdam Pipe Museum weer een nieuwe status verworven. We ontvingen de Travellers’ Choice Award 2020. Alle locaties die op Tripadvisor vermeld staan worden gesorteerd op ‘rating’, met aan de top de vijf sterren categorie die bezoekers soms toekennen. De nu gekregen prijs betekent dat ons museum tot de tien procent hoogst genoteerde attracties behoort, wereldwijd! Deze uitzonderlijke prestatie komt voort uit de persoonlijke aandacht die elke bezoeker krijgt van ons gemotiveerde team rondleiders. Een prestatie waar we trots op zijn!

Permalink

Scheuren in de muren

22 mei 2020

Scheuren in de muren

Inmiddels is de renovatie van de beletage in volle gang. Kritische bezoekers hebben wellicht opgemerkt dat in de zijmuren enkele hardnekkige barsten in het stucwerk zaten. Die zijn onder toezicht van een constructeur deze week uitgebikt, verstevigd met stalen platen en weer toegemetseld. Nu we deze klus aanpakken, wordt het ook meteen professioneel uitgevoerd. Wat nog volgt is stucen en schilderen. Tegelijkertijd is het balkenplafond van de zaal bijgewerkt. Nog een kleine twee weken werken en dan staat de museumverdieping er weer mint bij. Klaar voor een nieuwe stroom bezoekers

Permalink

Fotoweek zilver

18 mei 2020

Fotoweek zilver

Al eerder meldden wij over de fotografie die tijdens de Coronaweken voorspoediger gaat dan gewoonlijk. Na de aanwinsten en allerlei gereedschappen is het nu de beurt aan de laatste portie voor deze voorjaarssessie. Het betreft het restje van het zilverlegaat en wel dat gedeelte dat gerestaureerd is zodat het nu in blinkende staat voor de camera gehaald kan worden. Naast uitdeuken van allerlei ongelukjes uit het verleden, zijn ook voorwerpen hersteld en zo nodig van een vervangend mondstuk voorzien. Reparaties die het glanzende eindresultaat zeer ten goede komen. Na de feitelijke foto’s volgt nog de fotobewerking: het uitsnijden, de stand optimaal maken, checken op kleur en oneffenheden wegwerken. Alles bij elkaar een geweldige klus, maar met een uniek resultaat dat straks wereldwijd zichtbaar is. Over een paar weken staat het materiaal voor iedereen op het internet via www.pipemuseum.nl.

Permalink

Stem op Don !!

10 mei 2020

Stem op Don !!

Onderdeel van de prestigieuze Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Prijs is de extra publieksprijs. Dit is een geldprijs die gaat naar het project of de persoon die door het publiek het meest gewaardeerd wordt. Iedereen kan stemmen via de website van Europa Nostra. Niet voor niets hebben wij alle relaties ingeseind om een stem uit te brengen. Hoewel de concurrentie uit heel Europa groot is, zou het mooi zijn als we winnen. Juist in deze barre Coronatijd, nu alle andere vormen van inkosten zijn weggevallen, zou deze geldprijs een welkome aanvulling zijn voor onze financiële positie.

Permalink

Prominent in Het Parool

8 mei 2020

Prominent in Het Parool

Gisteren, nadat bekend is gemaakt dat ons museum in de persoon van Don Duco de Europa Nostra Prijs krijgt, schreef journalist Edo Dijksterhuis een royaal artikel over ons museum voor de hoofdstedelijke krant. Een goed interview met de gelauwerde, inclusief foto’s op flink formaat. Bijzonder is dat deze prijs ook voor een andere doorbraak zorgt: na 25 jaar in Amsterdam actief geweest te zijn, staan we eindelijk prominent in Het Parool.

Permalink

Video van de laureaat

7 mei 2020

Video van de laureaat

Voor de nominatie voor Europa Nostra Prijs / European Heritage Award is een korte video gemaakt. Hierin wordt het levenswerk van Don Duco en de persoon zelf voorgesteld. Knap gemaakt, met gebruikmaking van een oud filmfragment en een serie foto’s, gecombineerd met nieuwe video opnames. Kijk zelf hoe de jury van erfgoedvereniging Europa Nostra de laureaat presenteert door op deze link te drukken.

Permalink

Europa Nostra Award 2020

7 mei 2020

Europa Nostra Award 2020

HOERA ! Vandaag is bekend gemaakt dat Don Duco vereerd wordt met de Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Prijs in de categorie ‘langdurige toewijding voor cultuur’. Don Duco heeft inderdaad met ongelofelijke discipline en volharding gedurende vijftig jaar gewerkt aan het resultaat dat er nu staat: museum, studiecollectie, enorme documentatiebestanden, de website met de hele collectie online. Wat Europa Nostra in het bijzonder waardeert is de nieuwe website de Don geïnitieerd heeft om meerdere museumcollecties verspreid over Europa samen te brengen in één database: www.pipeportal.eu. Europa Nostra, de organisator van de prijstoekenning, is de federatie van erfgoedverenigingen in alle landen van Europa. Dit nieuws verbreidt zich dus werkelijk van IJsland tot Cyprus!

Permalink

Vormenland

6 mei 2020

Vormenland

Wie onze nieuwsitems al langer volgt weet wellicht dat eens in de zoveel tijd een berichtje met deze titel voorbij komt. Het betekent dat we weer een week lang werken aan het schoonmaken van de collectie messing of ijzeren pijpvormen. Niet het meest spannende klusje, al heeft het ook wel iets van een onverwachte vakantie omdat het anders is dan al het andere werk. Veel van de pijpvormen, waarvan we er meer dan 1000 hebben, zijn al honderd jaar of langer niet gebruikt en zelfs zelden gehanteerd. Dat betekent dus veel stof, corrosie en aanslag, in andere gevallen nog restjes klei of petroleum van de productie. Voordat de mallen gefotografeerd kunnen worden, is het nodig deze schoon te maken. Deze keer is het gelukt om 80 nieuwe exemplaren op te knappen en langs de camera te halen. Zo komt weer een aardig stukje nieuwe informatie op het web terwijl tegelijkertijd een stukje achterstallig werk verricht is. Nog een of twee keer vormenland en de hele collectie staat online!

Permalink

Don Duco genomineerd voor Europese prijs

1 mei 2020

Don Duco genomineerd voor Europese prijs

De conservator van het Amsterdam Pipe Museum, Don Duco, is één van de genomineerden uit heel Europa voor de Europese Erfgoedprijs, jaarlijks uitgereikt door Europa Nostra. Verenigingen en stichtingen uit alle EU-landen konden uitzonderlijke initiatieven en personen met een grote staat van dienst nomineren voor deze prijs. Een internationale jury selecteert daaruit de prijswinnaars, in verschillende categorieën: geslaagde restauraties van monumenten, voorbeeldige educatieprojecten rond erfgoed en mensen met een persoonlijke verdienste. Don Duco is daar één van. Nu maar afwachten wat de uitkomst zal zijn.

Permalink