Words matter

28 juni 2018

Words matter

Onder de titel Woorden doen ertoe ofwel Words Matter organiseerde het Tropenmuseum een bijeenkomst over het gebruik van beladen woorden in museumteksten, zoals bijvoorbeeld slaaf of Eskimo. Voor ons museum vooral van belang om in de online database met de juiste begrippen te werken. Vandaar dat Benedict Goes deelnam aan deze studiedag voor de professionals. Misschien gaat de gevoeligheid van deze tijd wel wat te ver, waardoor je bijna niet meer weet wat je wel en niet mag gebruiken. In ieder geval zullen wij de komende weken enkele termen in onze presentaties aanpassen zonder dat de zoekfunctie van de website wordt aangetast.

Permalink

Nusantara meeting in Leiden

7 juni 2018

Nusantara meeting in Leiden

Museum Nusantara moest sluiten en de collectie werd "ontzameld". Voor de Gemeente Delft was de ontzameling een onverwacht moeizame klus. Na voltooiing van deze tegennatuurlijke actie voor het museum werd het hele proces nog eens geëvalueerd in een studiedag, gehouden in het Museum voor de Wereldculturen in Leiden. Aangezien ook het Amsterdam Pipe Museum objecten verwierf uit dit inmiddels voormalige Delftse museum, waren wij erbij. Hoewel er ook kritiek was op de gang van zaken, kunnen wij als museum zeer tevreden zijn met enkele zeldzame pijpen en betelsets met een bijzondere herkomst. Bijna alle stukken zijn namelijk aantoonbaar vóór het jaar 1900 verzameld!

Permalink

Parool meldt zilverlegaat

6 juni 2018

Parool meldt zilverlegaat

Hoog in de redactie van de Amsterdamse Parool heeft men het kennelijk niet op roken. Vandaar dat ons museum door de Amsterdamse pers vaak wordt doodgezwegen. Onze zilverschat ofwel het legaat Van Tienhoven-Van Ewijk haalde echter wèl de Amsterdamse pers. In een vraag en antwoord rubriek werd deze bijzondere aanwinst nader toegelicht. Wij hopen dat het veel Amsterdammers zal aanmoedigen hier een bezoekje te brengen.

Permalink

Aanwinsten Van Tienhoven-van Ewijk

4 juni 2018

Aanwinsten Van Tienhoven-van Ewijk

Onder de titel "De Zilverschat" tonen wij een selectie van de pijpen uit het bijzondere legaat dat het Amsterdam Pipe Museum verkreeg van verzamelaar Felix van Tienhoven en zijn echtgenote. Hun belangstelling voor metalen pijpen maakt dat zij ook een fraaie serie zilveren pijpen bijeen brachten. Voorbeelden uit Frankrijk, maar ook uit Tibet en Georgië zitten daarbij. De tentoonstelling geeft een goede indruk van de veelzijdigheid van de collectie Van Tienhoven en duurt nog tot 26 augustus 2018.

Permalink