Tassenmuseum gesloten

27 april 2020

Tassenmuseum gesloten

Het eerste museum dat slachtoffer is van de Coronacrisis is het populaire Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam. Vandaag is bekend gemaakt dat dit bijzondere gespecialiseerde museum definitief zal sluiten. Wij koesteren prettige herinneringen aan dit museum, waar talloze malen objecten uit onze collectie in bruikleen lagen. Het is treurig dat zo’n bijzonder initiatief uiteindelijk strandt op zoiets banaals al geld, niet op gebrek aan belangstelling! Inmiddels wordt binnen de Museumvereniging gevreesd dat dit jaar meer musea met sluiting zullen volgen.

Permalink

Loodmodellen

22 april 2020

Loodmodellen

Een merkwaardige deelcollectie binnen de grote groep gereedschappen in ons museum is de serie loodmodellen. Dit zijn afgietsels in lood van de pijpvormen door de firma P. Goedewaagen & Zoon uit Gouda gemaakt. Deze massieve loden pijpen werden door de vormmaker gebruikt om de mallen in goede conditie terug te brengen wanneer ze gesleten waren. Interessant aan de loodmodellen is dat er een modelnummer staat ingeslagen. In sommige gevallen is de originele persvorm niet bewaard gebleven, doch alleen het model. Dat levert dan informatie over een specifiek pijpmodel inclusief het vormnummer. Een deel van deze loodmodellen staan al jaar en dag op onze online database, maar een forse groep was nog ongedocumenteerd. Dat is deze week gebeurd en leverde tal van nieuwe inzichten op. Inmiddels zijn ook de foto’s van deze gewichtige collectie gemaakt, zij worden over een week of twee in de online database zichtbaar. Daarmee is weer een klus geklaard van het vele museumwerk dat ongemerkt achter de schermen doorgaat.

Permalink

Museumweek

20 april 2020

Museumweek

De Nationale Museumweek wordt dit jaar vanwege de corona-griep op een bijzondere manier gehouden: uitsluitend virtueel. De Museumvereniging heeft daarvoor een fantastische webpagina gebouwd met – vanwege het thema 75 jaar Vrijheid – een digitale reconstructie van De Dam, 3-dimesiomaal en bewegend. Op het Monument staan foto’s geprojecteerd van een topstuk van elk museum in Nederland. Wij staan ertussen met een Amerikaanse vredespijp, voor ieder van kinds af aan hèt symbool van vrede. Klik op deze link voor de foto èn het verhaal: https://www.nationalemuseumweek.nl/pronkstukken/vredespijp/
De presentatie op De Dam is te zien op: https://goudenpronkstuk.nationalemuseumweek.nl/

Permalink

Verzamelaarsbeurs in Utrecht

17 april 2020

Verzamelaarsbeurs in Utrecht

Jarenlang al bezoeken wij de bekende verzamelaarsjaarmarkt in Utrecht. Vroeger als standhouder, tegenwoordig om contacten met de handel en andere verzamelaars te houden. Ook vandaag zou dat het geval zijn, ware het niet dat de corona roet in het eten gooit. De beurs is vanzelfsprekend afgelast. Voor het eerst in jaren betekent dat geen trouvailles van deze enorme markt. Doorgaans zijn het geen schokkende zaken die je vindt, maar ook gewonere objecten zonder kunstwaarde kunnen voor de geschiedenis de moeite waard zijn. Vaak zijn juist die simpele of alledaagse dingen van een, twee of drie generaties terug nu ongelofelijk zeldzaam. En juist op deze beurs komen voorwerpen tevoorschijn die je totaal niet verwacht. Jammer dat deze kans nu voorbij gaat.

Permalink

Afrika-depot ingericht

9 april 2020

Afrika-depot ingericht

Het werk achter de schermen van ons voor publiek gesloten museum krijgt steeds meer zichtbaar resultaat. Aan het begin van de Corona-sluiting was er teveel achterstallige email, kleine werkjes die wel nodig maar nauwelijks zichtbaar zijn. Een tijd lang hebben we nu gewerkt aan het opnieuw ordenen, inpakken en inrichten van een depot met speciale aandacht voor de Afrika-collectie. Zoals eerder vermeld is deze groep vorig jaar fors aangevuld met een indrukwekkende verzameling Kongo-pijpen, vandaar dat herordening nu actueel was. Per land of per volk zitten de pijpen nu goed verpakt in dozen, die samen een eigen kast gekregen hebben. Daardoor is op andere plekken weer ruimte vrij gekomen voor ruimere opslag van andere zaken. Het is een hele klus om zo te schuiven en te passen, maar uiteindelijk is het resultaat een overzichtelijke collectie. Dat is precies de bedoeling.

Permalink

Vertaallijsten voor de database

2 april 2020

Vertaallijsten voor de database

Zonder bezoekers gedurende de middaguren is er meer tijd voor het werk achter de schermen. Een van die onzichtbare taken is het werken aan de nieuwe database en de nieuwe website. We streven er naar binnen enkele maanden naast de Nederlandstalige website een Engelse site te lanceren. Voor die tijd moet er nog ongelofelijk veel vertaald worden. In de afgelopen weken hebben wij ons gebogen over de thesauri, lijsten met begrippen die in de database voorkomen en nu vertaald zijn in zowel Engels, als Duits en Frans. Een gigantische taak om de ellenlange lijsten met zoekwoorden als materialen, technieken, kleuren te vertalen. Vooral de vaktermen vormen vaak een struikelblok waar we met wat studie wel uitkomen. Wanneer de nieuwe site gelanceerd wordt, zullen de vertalingen automatisch zichtbaar worden in de objectbeschrijvingen, maar fungeren ook als zoekwoord. We verheugen ons nu al op het resultaat, al is het voorlopig nog even doorbijten.

Permalink