Verzameling pijpenwroeters aangevuld

30 oktober 2013

Verzameling pijpenwroeters aangevuld

Uit de bekende antiekverzameling van de heer W.F. den Herder uit Goes is onlangs een groep van maarliefst dertig zilveren pijpenwroeters overgenomen. De aanvulling is een keuze uit de meer dan vijftig exemplaren die deze bevlogen Zeeuwse verzamelaar gedurende zijn leven bijeenbracht. Als apotheker in Goes had Den Herder een speciale belangstelling voor tabak, een genotsmiddel dat eeuwen terug als geneesmiddel werd verkocht. De zilveren pijpenwroeter was nog wat ondervertegenwoordigd in onze collectie, maar daarin is nu voorzien. Enkele hoogtepunten zijn een keeshond in zijn hok, wroeters met smidsgereedschap, maar ook meer eenvoudige voorbeelden met mens- en dierfiguurtjes.

Permalink

Nieuwsbericht

20 oktober 2013

Nieuwsbericht

Het Amsterdam Pipe Museum heeft een nieuw Nieuwsbericht uitgebracht. Het is al weer nummer 20 in een lange reeks halfjaarlijkse berichten van het museum. Dit nummer is geheel gewijd aan de moderne tabakspijp en het pijproken. Reden voor dit thema is de naamswijziging van de museumwinkel van Smokiana pipeshop naar Amsterdam Pipe Shop. De nieuwe naam is duidelijker en onderstreept de nauwe relatie tussen het museum en de winkel.

Niet alleen de naam is vernieuwd, maar ook het assortiment. De winkelvoorraad die toch al indrukwekkend was, is dit najaar fors uitgebreid met een brede keuze aan moderne tabakspijpen uit verschillende werkplaatsen uit Frankrijk, Engeland, Ierland, Denemarken en Italië. Het totale aantal waaruit de pijproker kan kiezen is daarmee op ruim 2.500 pijpen gekomen, een unicum in de Benlux en waarschijnlijk ook daarbuiten. Nieuw in het assortiment zijn reguliere pijpen, waar het meeste vraag naar is, maar ook luxueuze, handgemaakte exemplaren van Italiaans design voor de roker die zich wil trakteren. Echt iets voor de liefhebber die kan genieten van een fraaie houtnerf, een exclusief ontwerp en een ultieme afwerking. Voor pijprokers een reden weer eens een bezoekje aan Amsterdam Pipe Shop te brengen.

Zie voor de Nieuwsbrief: http://www.pijpenkabinet.nl en ga naar Nieuwsbrief 20.

Permalink

Bizarre Moriaan

15 oktober 2013

Bizarre Moriaan

Afgebeelde pijp is deze maand aan de collectie van het Amsterdam Pipe Museum toegevoegd. Het gaat om een etalagepijp van ruim twintig centimeter hoogte gemaakt door de firma Félix Wingender te Chokier nabij Luik. Bijzonder aan deze pijp is naast het uitzonderlijke formaat de grote zeldzaamheid ervan. Tot nu toe is dit het enige bekende exemplaar en dat is verwonderlijk want de pijp is natuurlijk in een beperkte serie gemaakt.

Hoe bijzonder ook, tegelijk is deze etalagepijp geen toonbeeld van artisticiteit. De modellering viel niet erg mooi uit en ook de beschildering is nogal grof en in wat schreeuwende kleuren. Overigens is de uitvoering ook iets anders dan ooit de bedoeling was. In ons museum worden namelijk ook de ontwerptekeningen van deze pijp bewaard en die zijn heel wat verfijnder. Bijzonder is het overigens dat de pijp en de tekeningen nu naast elkaar getoond kunnen worden.

Permalink

Stummels van porselein

12 oktober 2013

Stummels van porselein

De stummel is een populaire tabakspijp met een ovale ketel die in de negentiende eeuw in vrijwel alle porseleinfabrieken in productie was. Rokers bewonderden deze pijpen vanwege hun bijzondere beschilderingen. De onderwerpen variëren en lopen van minutieus beschilderde kleine schilderijtjes tot massawerk met een grove penseelstreek. Op de museumpagina bij Facebook is vanaf vandaag een reeks van deze fraaie stummels te zien. Wie er nog meer wil zien kan natuurlijk op onze online-database zoeken.

Permalink

Verdiensten uit Saint-Claude

10 oktober 2013

Verdiensten uit Saint-Claude

Onder de titel Verdiensten uit Saint-Claude tonen wij achter onze museumwinkel een bescheiden tentoonstelling van moderne tabakspijpen. Het gaat om verdienstelijke ontwerpen uit de laatste tien jaar die in de hoofdstad voor de houten pijp, hoog in de Franse Jura tot stand zijn gekomen. Alle getoonde pijpen zijn recentelijk aan onze museumcollectie toegevoegd en laten zien wat voor nieuwe ontwerpgedachten speelden. Met deze moderne tabakspijpen houden wij onze museumverzameling up-to-date.

Een kleine maker als Sébastien Beaud is present met een prachtige pijp met facettenketel die bijna teruggrijpt op het kubisme (zie afbeelding). Van Butz-Choquin is een merkwaardige pijp te zien, anticiperend op de rage rond René Magritte. De verpakking meldt "Ceci est une pipe" en in de blikken trommel treffen we de onderdelen aan die eenvoudig tot een pijp te monteren zijn. Het dekseltje van deze pijp geeft de pijpenkop de vorm van de bekende bolhoed van de Belgische kunstenaar.

Dat de firma Chacom leidinggevend is wordt bewezen door verschillende van hun producten. De huidige directeur, Antoine Grenard, is opgeleid tot designer en heeft spraakmakende ideeën. Zijn grolle is natuurlijk een farce op het pijproken maar refereert wel aan de streek rond Saint-Claude, waar op de jaarmarkt schnapps-glazen rondgaan met vier drinktuiten. Andere modellen laten zien dat de tabakspijp altijd weer kansen tot nieuwe vormen geeft. Ook in de afwerking verandert er van alles. Een prachtige tabakspijp is in kleurig Thais riet gevlochten en laat zien dat een rookpijp niet noodzakelijk een houtstructuur moet hebben.

De mini-expositie is te zien tot eind december 2013 tijdens museumopeningstijden van woensdag t/m zaterdag van 12-18 uur.

Permalink