Vintage online

28 mei 2023

Vintage online

Het assortiment vintage pijpen in de verkoopafdeling van het Amsterdam Pipe Museum heeft deze week ook de webshop bereikt. Onze webshop, vindbaar rechts bovenaan op de Homepage, is vooral van belang voor de verkoop van boeken en de populaire dubbelwandige pijpen van keramiek. Maar er is ook een beperkte selectie van houten pijpen te vinden om de bekende merken te promoten. Voor de echte liefhebber bieden we nu ook vintage pijpen aan: gebruikte pijpen met bijzondere modellen, die ook – of soms juist – omdat ze al ingerookt zijn, aantrekkelijk zijn voor bepaalde klanten. De vintage pijp staat vanaf nu een aparte rubriek in de webshop. Kijk op www.pipemuseum.nl of direct op pipeshop.nl.

Permalink

Aanwinst uit donker Afrika

20 mei 2023

Aanwinst uit donker Afrika

Uit een reeds lang bestaande Utrechtse collectie konden wij onlangs enkele curieuze Afrikaanse tabakspijpen overnemen. De afgebeelde schepping is van de aanwinsten het sterkst gedecoreerd. Met zijn bolle vorm refererend aan de kalebas en zijn twee poppen waarvan de achterste als steel fungeert, is dit een bont ontwerp vol fantasie. De maker komt uit het Luba volk uit de Kasai provincie in Congo-Kinshasa, om precies te zijn de sub stam Luba-Hemba. Dat is te zien aan stameigen kenmerken zoals de gelaatstrekken en het hoofddeksel. Als rariteit is het typisch een artikel dat het op de souvenirmarkt beter deed dan onder de lokale rokers. Toch is deze pijp een tijdelijk object geweest dat spoedig weer verruild werd voor nieuwe scheppingen. Niet alleen door de gecompliceerde voorstelling, maar vooral ook om de bewerkelijk maakwijze, is de productie beperkt gebleven. Dankzij deze steeds vernieuwende ontwerpen verandert de traditie geleidelijk en groeit de keten van merkwaardige creaties voort.

Permalink

Dispuut La Pipe

12 mei 2023

Dispuut La Pipe

Eerder al kregen wij bezoek van het studentendispuut La Pipe, verbonden aan de hogere hotelschool in Den Haag. Vandaag kwam opnieuw een afvaardiging van dit dispuut langs. De jonge leden waren wat uitgelaten, met pruik en snor. Hun missie was om een oorkonde aan te bieden, waarmee ze uit willen dragen dat ook jonge pijprokers zich verbonden voelen met ons museum. Een aardige geste die we graag aannemen. We zijn benieuwd hoe deze groep jonge pijprokers zich houdt de komende jaren.

Permalink