Amsterdam Pipe Museum in Amerikaans PipesMagazine
24 oktober 2015
Het nieuws over de tentoonstelling van Vincent van Gogh in ons museum heeft een groot bereik. We zagen het op de voorpagina van de website pipesmagazine.com, waarschijnlijk het meest belangrijke online magazine voor pijprokers in de wereld. Zie voor de volledige artikel online: http://pipesmagazine.com/blog/pipe-shows/vincent-van-gogh-pipe-smoking-exhibit-in-amsterdam/
PermalinkNachtbrakers
20 oktober 2015
Volgens Tom Kieft is het Amsterdam Pipe Museum waarschijnlijk het museum met de meeste swag van Amsterdam. Waan je een klassieke rokkenjager als Mulisch of Bernhard en paf je een weg door de nacht.
De Museumnacht voor pijpliefhebbers
De vroegere Amsterdamse Pijpenkamer (en later het Pijpenkabinet) is in 2013 ten behoeve van de internationale promotie en ten koste van enkele laagdrempelige grappen omgedoopt tot het Amsterdam Pipe Museum. Dit kleine grachtenmuseum aan de Prinsengracht is een ideale tussenstop tijdens de Museumnacht. Het Amsterdam Pipe Museum is op 7 november namelijk meer dan alleen de natte droom van iedere pijpliefhebber; ook kun je hier op deze avond genieten van overheerlijke lokale worst en je dorst lessen met gebotteld bier uit Duitsland. Dit bier is niet jouw doorsnee Oettinger pilsener, maar rookbier. En nee, rookbier is geen met peukenfilters gevuld flesje, maar een bier gemaakt van gerookte hop. Ik kan je zeggen: fucking lekker en vooral voor onze ‘meer-hop-is-hip IPA-lovers', is het een must dit hippe hopbier te komen proeven.
Traditionele likes
Ook als rookbier, worst of het prachtige pand niet overtuigen, geeft de collectie en de daarbij horende uitleg voldoende reden om op 7 november langs te komen. Gedurende de hele avond staan er medewerkers van het museum klaar om alles te vertellen over de pijpencollectie van het Amsterdam Pipe Museum. Deze collectie strekt van 500 voor Christus tot nu, van de eerste Zuid-Amerikaanse tabakspijpen tot negentiende-eeuwse Europese pijpen, van Turkse shisha's tot Chinese opiumpijpen. Je zult leren dat pijpen meer zijn dan alleen genotinstrumenten. Er liggen in het museum Franse pijpen met daarop afbeeldingen van favoriete schrijvers, een soort traditionele ‘like' om vrienden en onbekenden over jouw literaire voorkeuren in te lichten. Bij andere pijpen in het museum heeft de vorm van de pijp een nog belangrijkere publieke functie. Zo zijn de gigantische chiefpipes uit Cameroen naast rookgerij ook objecten om macht mee uit te drukken: de eigenaar van de grootste pijp heeft de meeste macht. Dus ook bij pijpen: size does matter!
Karakteristieke pijpen
De curator van het museum zal tweemaal op de avond vertellen over bekende twintigste-eeuwse pijprokers als Mulisch en Prins Bernhard, hun favoriete pijpen en hoe de verschillende pijpen van deze heren bepaalde karaktereigenschappen symboliseren. Als je door al dit moois geïnspireerd raakt en je een pijp wilt aanschaffen ben je overigens ook aan het goede adres, want behalve een pijpenmuseum huisvest dit pand ook een pijpenwinkel. Op de begane grond van het Amsterdam Pipe Museum kun je een pijp kopen, waarmee je met swagger paffend naar het volgende museum kunt struinen.
Artikel door Nachtbrakers
7 oktober 2015
Een groep jonge cultuurliefhebbers in Amsterdam schrijven door het jaar heen blogs over voorstellingen en musea die zij bezoeken. In november zullen zij weer een actieve rol spelen tijdens de Amsterdamse MuseumNacht. Hun blog Nachtbrakers toont door het jaar een gevarieerd aanbod aan cultuur. In september werd het Amsterdam Pipe Museum bezocht door ene Tom. Hij schreef een wervend en wervelend stukje over ons museum. Ben benieuwd wat zijn lezersgroep hiermee doet!
PermalinkKleurige Belgische pijpen
5 oktober 2015
Deze keer in de reeks fotoalbums uit eigen collectie een dozijn pijpen uitgevoerd in een bijzondere techniek. Het gaat om pijpen voorzien van een prachtige, glanzende marmerglazuur. Alle exemplaren zijn overigens gewone gekaste pijpen die kleurig zijn opgesierd. Over deze pijpen is in het verleden veel gespeculeerd. Zij zouden uit Wieldon in Engeland stammen en werden als achttiende eeuws gedateerd. De afwerking is echter kenmerkend voor twee Belgische bedrijven: Félix Wingender uit Chokier en Jean-Jacques Knoedgen uit Brée. Het werken met marmerglazuur was een specialiteit van deze twee fabrieken. Het maakte deze kleipijpen veel duurzamer en bovenal een lust voor het oog. Dat hun prijs indertijd veel hoger lag is begrijpelijk. Na het normale bakproces kregen zij de glazuurbehandeling en moesten vervolgens nog in een glazuuroven op een speciaal standaardje gebakken worden. Vooral dat afstoken moest heel precies gebeuren om het druipen van het glazuur te voorkomen terwijl bij het afkoelen geleidelijk diende te gebeuren anders zou de glans verschralen.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.