'Oom Paul' als aanwinst

27 januari 2014

'Oom Paul' als aanwinst

Een zogenaamde Oom Paul in rustieke uitvoering is de eerste aanwinst in 2014. Een gift van een Amerikaanse ex-roker ter completering van onze verzameling. Oom Paul is de aanduiding voor een pijp met een ruime cilindrische ketel en een oplopende steel, die nagenoeg loodrecht langs de pijpenkop omhoog gaat, met een sterke buiging bij het mondstuk. Dit pijpmodel werd populair in de tijd van Paul Krüger, de president van Zuid-Afrika zo rond 1900.

Vrij onverwacht gaat het niet om een tabakspijp van bruyère, maar om een pijp van block meerschuim. Voor de tijd van ontstaan, eind jaren 1970, is dit een modieuze pijp. Ten eerste is de afwerking ongebruikelijk met het geruwde oppervlak dat aan rustiek hout doet denken. De zwarte kleur is zo mogelijk nog overwachter en maakt dat de pijp zelfs niet meer als meerschuim te herkennen is. Tenslotte is het acryl roer met zijn paarlemoerachtige reflectie een modisch element. Dankzij deze drie kenmerken is deze pijp een welkome aanvulling van onze meerschuimcollectie. Het voorwerp kreeg collectienummer APM 21.925 mee.

Overigens, mocht u nog tabakspijpen ergens in een laatje of op zolder hebben liggen, kom er eens mee langs. Het zou een aanvulling voor onze verzameling kunnen zijn! Uit de afgelopen eeuw zijn prachtige voorbeelden in onze rijke collectie vertegenwoordigd, maar wie weet wat u nog kunt toevoegen.

Permalink

Een collegiale schenking

25 januari 2014

Een collegiale schenking

De oud-directeur van Museum Flehite in Amersfoort schonk het Amsterdam Pipe Museum een set sigarenzakjes uit de boedel van zijn grootvader. Het aardige van deze serie is dat zij van één sigarenwinkelier uit Den Haag afkomstig zijn. Toch zijn alle zakjes anders omdat zij aan de achterzijde voorzien zijn van rebussen. De voorkant is steeds bedrukt het de naam en adres van de winkel.

Vóór de Tweede Wereldoorlog kocht de roker doorgaans slechts een paar sigaren tegelijkertijd. In een papieren zakje gingen de sigaren mee naar huis. Deze sigarenzakjes waren bedrukt met een reclame van de winkel. Om te voorkomen dat de verpakking direct werd weggegooid bedachten de winkeliers iets extra's om het zakje waardevoller te maken. Dit kon zijn de dienstregeling van de tram of bus, maar ook een rebus waar kinderen nog lang zoet mee konden zijn. Zo bleef de naam van de sigarenzaak dus binnenshuis circuleren. De Haagse zakjes hebben zo ruim twee generaties overleefd. Door te zoeken op internet kwam de Amersfoortse bezitter er achter dat het Amsterdam Pipe Museum reeds een prachtige verzameling van deze zakjes heeft. Dit inspireerde hem tot zijn schenking. Wie volgt??

Permalink

Wisseling van de wacht

18 januari 2014

Wisseling van de wacht

Na een succesvol jaar van werken verlaat Patricia Olsthoorn ons als directeur. Haar functie bij het Amsterdam Pipe Museum zorgde voor een nieuwe, beter betaalde baan in de staf van de Hollandsche Manege. Ook daar zal haar taak publiciteit en promotie zijn. In ruim een jaar heeft zij er voor gezorgd dat ons museum beter op de kaart staat en leverde zij een geweldige stimulans aan het bezoek van het museum. De directeurstaken zullen worden overgenomen door Benedict Goes, die afgelopen jaar zijn vaste baan als monumentenprofessional beëindigde en meer tijd in het Amsterdam Pipe Museum wil besteden.

Permalink