Amsterdam City Walk

20 oktober 2018

Amsterdam City Walk

Inmiddels is de Amsterdam City Walk een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij ons museum is opgenomen in de route. Ons grachtenhuis is een rustpunt voor wie even wil uitblazen en gelijktijdig een stukje cultuur wil snuiven. Wij schenken voor de wandelaars bovendien een kopje thee of koffie. Hoewel de meeste lopers de pas erin houden, is het uithangbord toch een visitekaartje voor de 14.000 deelnemers! Kijk ook op https://www.amsterdamcitywalk.nl/breng-een-flitsbezoek-aan-een-museum/

Permalink

Rondom siderolith

13 oktober 2018

Rondom siderolith

Bovenstaande titel staat voor een uitgebreid artikel dat onlangs door Don Duco is voltooid. Het beschrijft de geschiedenis van een bijzondere soort ceramiek die vooral in Duitsland populair is geweest en waarvan ook pijpen gemaakt zijn. Eugenius Leyhn blijkt de gangmaker van dit product, maar de plaats Ruhla heeft een belangrijke rol in de voortzetting geleverd. Productveredeling leidde begin negentiende eeuw tot scherfverbetering met als eindresultaat de productie van een nieuw soort steengoed en zelfs parian ware. Lees het artikel en ervaar zelf hoeveel geschiedenis er achter bepaalde producten schuil gaat.

Permalink

Eerste presentatie Pipeportal

9 oktober 2018

Eerste presentatie Pipeportal

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de International Pipe Academy, dit jaar dichtbij gehouden in Gouda, hield Benedict Goes een voordracht over het nieuwe portal van de wereldwijde musea voor pijp en tabak. Dit was de eerste publieke presentatie van dit nieuwe initiatief van het Amsterdam Pipe Museum. Enkele van de internationale deelnemers probeerden het portal direct uit op hun smartphone en waren vol bewondering over dit bijzondere initiatief. Zie: www.pipeportal.eu.

Permalink

Dutch Culture

8 oktober 2018

Dutch Culture

Gespecialiseerde onderzoekers weten ons altijd weer te vinden. Vandaag hadden wij vier Amerikaanse experts te gast, samen met collega's van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Professionals uit musea, archieven en monumentenzorg in de staat New York waren in Nederland om te bestuderen hoe zij de Nederlandse cultuur in den vreemde kunnen presenteren. Sinds de stichting van New Amsterdam, het huidige New York, in 1609 is de Hollandse invloed niet meer weg te denken. De Goudse kleipijp, ooit een belangrijk exportproduct, is een van de aspecten die zij met belangstelling bekeken in ons museum.

Permalink

Museumkaart duurder

1 oktober 2018

Museumkaart duurder

De Nationale Museumkaart die ruim een miljoen Nederlanders op zak heeft wordt iets duurder. Het aantal verkochte kaarten groeide in 4 jaar met 35 procent tot 1,3 miljoen! Ook het aantal museumbezoeken steeg: in 2017 waren er 31 miljoen bezoeken. Vandaar dat de Museumkaart ook duurder moest worden als is dit slechts 8 procent. Heeft u nog geen Museumkaart? Kom naar ons museum en koop er een voor de prijs van Euro 64,90. De kids- en jongerenkaarten kosten nu Euro 32,45 per stuk. En zoals bijgaande foto toont hebben alle kaarten tegenwoordig een pasfoto!

Permalink