Helperi Kimm herdacht

30 september 2017

Helperi Kimm herdacht

Vanavond vond in hotel Schiller in Amsterdam een diner plaats om de in januari dit jaar overleden Tiemen Helperi Kimm te herdenken. Kimm, jarenlang directiesecretaris van Koninklijke Niemeyer, trad in 1981 aan als directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en tevens het Niemeyer Tabaksmuseum. In die functie herzag hij de collectie die indertijd door Brongers bijeengebracht was. Daarbij legde hij de focus sterker op de Nederlandse cultuur van het (pijp)roken. Een collage van zijn vele tv- en filmoptredens toonde de veelzijdigheid van deze met een passie voor kunst en cultuur bevlogen Groninger. De laatste jaren van zijn leven werkte hij overigens aan een magnifiek standaardwerk over relatie van de Romeinen met de Germaanse volken in onze streken.

Permalink

Mastro da Paja terug in Nederland

25 september 2017

Mastro da Paja terug in Nederland

Italië levert sinds jaren de top in pipe-design dankzij een groep ‘artisans' die prachtige free-hands en serials maken. Deze week kwamen wij opnieuw in contact met Alberto Montini van de illustere pijpenfabriek Mastro de Paja uit Pesaro. Eerder al interpreteerde deze ontwerper vier historische pijpen uit ons museum tot moderne briars. Voorheen werd deze bekende pijpmaker in Nederlandse winkels vertegenwoordigd, maar dat is verleden tijd. Dankzij onze rechtstreekse contacten is nu een reeks nieuwe scheppingen in onze pijpenwinkel te bewonderen.

Permalink

Luther en de canon

22 september 2017

Luther en de canon

Deze week openden twee tentoonstellingen, één tijdelijke over Luther, de ander langlopend gewijd aan de Canon van Nederland, onze nationale geschiedenis. In beide exposities is een bruileen uit ons museum opgenomen. Voor de tentoonstelling over Luther leverden wij een bijzondere pijpenstopper met afbeelding van de Paus-duivel. Het stuk illustreert de weerstand tegen de katholieke kerk waarin de Reformatie met het protestante geloof een voedingsbodem vond. De Canon van Nederland werd uitgezet met een tabakspijp met het portret van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Voor wie de stukken in hun nieuwe context wil zien: in het Museum Catharijneconvent te Utrecht loopt "Luther" tot 28 januari 2018, de tweede in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem blijft enkele jaren staan.

Permalink

Etentje vrijwilligers

14 september 2017

Etentje vrijwilligers

Het jaarlijkse etentje voor onze vrijwilligers vond vandaag plaats. Natuurlijk is geen passendere ruimte de zaal van ons museum met centraal de grote tafel die ook voor rookbijeenkomsten wordt gebruikt. Nu was daar geen rook maar een meergangen menu waarbij iedereen elkaar op ontspannen wijze beter kon leren kennen. Wij hopen dat iedereen er weer een jaartje tegenaan kan met vele onverwachte en boeiende ontmoetingen met bezoekers in het verschiet. En natuurlijk, bij deze nog een schriftelijk dank-je-wel voor de inzet gedurende het afgelopen jaar!

Permalink

Ongerookt uit de voorraad

3 september 2017

Ongerookt uit de voorraad

Uit de nalatenschap van de Antwerpse pijpenwinkel Moeremans, al in de jaren 1970 gesloten, kochten wij onlangs een reeks twintigste eeuwse tabakspijpen in onvervalste Belgische smaak. Wat zo bijzonder is aan deze pijpen, is dat zij al vóór 1940 nieuw en dus in ongebruikte toestand in dozen verpakt zijn om nooit meer het daglicht te zien. Zo bleef een serie pijpen in mint conditie bewaard die de smaak van de Belg in de eerste helft van de twintigste eeuw laat zien. Opvallend daaraan is dat de twintig aankopen volledig anders zijn dan tabakspijpen uit andere Europese landen uit dezelfde tijd. De afgebeelde cassette in een nog onbekende Belgische fabriek ontstaan. De vier onvervalste jaren dertig pijpen zijn op z'n Belgisch vormgegeven en verpakt in een foedraal met semi-bont gevoerd interieur. Met deze aankoop voegden wij opnieuw een stukje rookcultuur aan onze veelzijdige collectie toe.

Permalink