Museumweek voor iedereen

27 maart 2023

Museumweek voor iedereen

Op zaterdag 1 april start de jaarlijkse Museumweek. Heb je een museumkaart dan kun je elke dag naar een museum. Maar heb je geen museumkaart dan is dit je kans! Vraag bij familie of vrienden wie een museumkaart heeft en leen deze voor een weekje. Gedurende de Museumweek zijn we extra gastvrij en kijken we in het museum niet of jij degene bent op de foto op de kaart. Dus neem de kaart van je oma of kleindochter en trek er op uit. Bezoek de musea die je altijd al op je lijstje had, zoals het Amsterdam Pipe Museum.

Permalink

Douwe Egberts twintig  jaar geleden

25 maart 2023

Douwe Egberts twintig  jaar geleden

Tot het jaar 2003 was er op het fabrieksterrein van de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht een bedrijfsmuseum gewijd aan hun producten: koffie, thee en tabak. De firma besloot echter tot ophef en bood ons museum en enkele andere musea de unieke kans een deel van de collectie over te nemen. Die overdracht vond plaats op 25 maart 2003. Maarliefst 366 pijpen en talloze tabacologische voorwerpen kwamen zo in een nieuwe museale setting terecht. Nog altijd is van deze overdracht een belangrijk deel in de vaste presentatie van ons museum te zien. Ook twintig jaar later dus, zoals de hierbij afgebeelde Naskapi-pijp uit oost-Canada.

Permalink

Kennis in beweging

22 maart 2023

Kennis in beweging

Is het toeval of niet, de gildepenning die de afgelopen maanden in Bonn werd geëxposeerd heeft een nieuwe dimensie gekregen. Van een oplettende web-bezoeker kregen wij de dankbare tip dat deze penning onjuist beschreven staat. Volgens de huidige gegevens zou het om een lidmaatschaps-teken van het tabakverkopersgilde van Middelburg gaan. De email die wij hierover ontvingen wist te onthullen dat er een gilde is geweest in Aardenburg, Zeeuws-Vlaanderen. Keurig met verwijzingen naar numismatische vakliteratuur kan worden aangetoond dat onze penning daar vandaan komt. De gegevens zijn dus snel aangepast in onze database. Een mooi voorbeeld van crowd-sourcing, kennis toegevoegd door het publiek. Ontdekt u ook onjuistheden in onze database, laat het weten. Zo komt onze kennis vooruit.

Permalink

La ronde Bretonne

20 maart 2023

La ronde Bretonne

Regelmatig wisselt de inhoud van de centrale ere-vitrine in het Amsterdam Pipe Museum. Na de indrukwekkende zes Kloben uit Ulm is nu een van de meest vrolijke pijpen uit onze collectie aan de beurt. Het gaat om een opvallende en forse meerschuim pijp met rondom de kop een band met uitgesneden figuren. Als je goed kijkt zie je vrolijke families met kinderen op schoot, sommige spelend op muziekinstrumenten, anderen zingend, hun benen bungelen over de rand waarop ze zitten. Iedereen is in traditioneel Bretonse dracht gekleed, vandaar de welluidende naam voor deze pijp: La Ronde Bretonne. Maker is de Parijse meerschuimsnijder Louis Lavisse, schoonzoon van de beroemde familie Goltsche. Kom zelf langs om dit unieke stuk in het echt te bewonderen!

Permalink