Nog altijd Koninklijke pijpenfabriek

22 november 2020

Nog altijd Koninklijke pijpenfabriek

De fabriek van de bekende Big Ben pijpen kreeg al in 1972 het predicaat Koninklijk toegekend. Maar het eens zo succesvolle Nederlandse bedrijf ging in 2011 failliet. Dalende verkoop door veroudering van de doelgroep, de algemene anti-roken-stemming, duur personeel, het speelde allemaal mee. Inmiddels is Elbert, de kleinzoon van de stichter doorgegaan en heeft nieuwe inkomsten gezocht, bijvoorbeeld in de productie van pijpenragers. Deze gaan niet zo lang mee als een pijp, zodat er een geregelder verkoop is. Zijne Majesteit – of iemand namens hem -  heeft goed gevonden dat de fabriek van Elbert de eervolle titel mag blijven dragen: The Pipe Manufacturer Gubbels established 1870. Vandaar de pagina met historische gegevens in de publicatie Met Koninklijke Allure.

Permalink

Stummels in tijdslijn gezet

15 november 2020

Stummels in tijdslijn gezet

In een recent artikel verhaalt Don Duco de complete geschiedenis van de stummel, de bekende Duitse porseleinen pijpenkop die twee eeuwen historie schreef. Het gaat om de pijpenkop met een ovale ketel en een kort steeltje gemaakt van glanzend wit porselein. Geliefd zijn deze pijpen vanwege hun beschildering, die in de hoogtijdagen van ongelofelijke kwaliteit en verfijning was. Aan de hand van meer dan 150 voorbeelden uit onze rijke collectie wordt de geschiedenis van dit artikel behandeld. Dit stukje onderzoek zal veel bezitters van zo’n pijpenkop antwoord geven op vragen over gebruik, mode en ouderdom, maar ook zal het wijzen op interessante technische kenmerken.

Permalink

Zoom-sessie Europese Commissie

10 november 2020

Zoom-sessie Europese Commissie

Europa Nostra heeft een ingewikkelde conference call georganiseerd, waarbij twintig laureaten van de European Hertage Award plus nog een dozijn officials in gesprek gaan met de Europese Commissaris voor Cultuur en Educatie Mariya Gabriel. Zij spreekt haar waardering uit voor alle publieke aandacht voor erfgoed die de prijswinnaars uit zoveel landen met hun activiteiten hebben gecreëerd. Voor Don Duco het officiële moment waarop hij de prijs in ontvangst neemt, maar wel vanachter de eigen laptop. Toch een gedenkwaardig moment, afgesloten met een virtuele receptie waar je je eigen glas kunt heffen met je favoriete drankje. Tijdens de borrel leuke reacties van toehoorders, ook uit Nederland! En tot slot: veel dank aan de jury voor deze prachtige Europese prijs.

Permalink

Geen Museumnacht

7 november 2020

Geen Museumnacht

Normaal gesproken vindt op de eerste zaterdag van de maand november de immens populaire  Museumnacht ofwel MuseumN8 plaats. Het was al lang duidelijk dat dat evenement moest wijken voor de voortgaande Cornona beperkingen. Jammer, want ons museum ziet er dan altijd sprookjesachtig uit met een roze gevelverlichting en sfeervol kunstlicht binnen. Zoals in een oud liedje zingt: Eens in het jaar, komt de hele club een keer bij elkaar, men droomt nu maar van het volgend jaar!

Permalink