Dertig jaar geleden

26 juni 2024

Dertig jaar geleden

Drie decennia terug, op 24 juni 1994 vond in Gouda de uitreiking plaats van een serie van vier bijzondere pijpen. Aanleiding was dat Gouda tot cultuurstad van Nederland werd uitgeroepen. Beeldend kunstenaar Guido Geelen mocht zijn visie op de pijpenstad geven. Dat gebeurde onder meer met een serie van vier bijzondere tabakspijpen in zeer beperkte oplage. Voor de pijp volstrekt onverwachte vormgevingen van een stekker en de contra, ook een schroevendraaier en een gloeilamp. De pijpen zijn uitgevoerd in ceramiek met platina glazuur, de metaalglans straalt je tegemoet. Wonderlijk gegeven: dertig jaar later zijn de series nagenoeg onvindbaar. Overigens lijkt het er op dat alleen de conservator van het toenmalige Pijpenkabinet er de brand in heeft gestoken. Althans, zijn pijp is gerookt in onze collectie opgenomen. Geen doorgerookt exemplaar overigens, want het platinum glazuur is ondoordringbaar. Een unicum is het zeker!

Permalink

Lezing roken in Suriname

24 juni 2024

Lezing roken in Suriname

Tijdens de Surinaamse weken van Stadsherstel Amsterdam houdt Benedict Goes een lezing over het roken van de pijp in Suriname in de koloniale tijd. Dat alles naar aanleiding van een schenking aan onze museum van Hollandse kleipijpen die in de jaren 1950 tot 1975 gevonden zijn in Suriname en een aantal buitengewesten. Ons museum heeft de studie van dit materiaal opgevat om een nieuwe kijk op de export van de kleipijp en het roken in een uithoek van de wereld te krijgen. De resultaten daarvan worden volgend jaar gepubliceerd. De lezing licht het eerste tipje van de sluier op.

Permalink

Nieuw digitaliseringsrecord

14 juni 2024

Nieuw digitaliseringsrecord

Vandaag passeerden we de 37.000 unieke objecten op onze website. Een nieuwe mijlpaal van een alsmaar groeiend bestand aan informatie. En deze keer is het een dubbele mijlpaal, tegelijkertijd is het aantal foto’s in de database de 190.000 unieke plaatjes gepasseerd. Dat betekent dat het afgelopen jaar weer zo’n vijfduizend foto’s zijn toegevoegd. Getuigt het niet van een nimmer aflatende werklust om de historische en actuele rookpijp gedigitaliseerd te krijgen?

Permalink

Koninklijk Genootschap

13 juni 2024

Koninklijk Genootschap

Het komt vaker voor dat bezoekers buiten openingstijd ons museum bezoeken. Vandaag zijn dat niet zomaar gasten maar gaat het om een groep. Het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, kortweg KOG, de oudste vereniging op het gebied van kunst en cultuur in ons land, organiseerde een excursie om nader met ons museum kennis te maken. Benedict hield een praatje over het museum en de collectie. Hoewel de groep niet zo groot bleek als aangekondigd, was er optimale aandacht en maximale interesse.

Permalink

Surinaamse Maanden

10 juni 2024

Surinaamse Maanden

Inmiddels voor de vijfde keer organiseert Stadsherstel Amsterdam in haar eigen locatie, de Amstelkerk, de Surinaamse Maanden. Daarmee wordt vooral de aandacht gevraagd voor dochter Stadsherstel Paramaribo. Het thema is dit jaar archeologie, vandaar dat wij de mogelijkheid kregen om mee te doen. Onlangs kreeg ons museum een groep bodemvondstpijpen van de erven van een bevlogen verzamelaar. Deze woonde zo’n vijftig jaar geleden in Suriname waar hij evenals thuis in Holland pijpenkoppen vond! Zijn collectie kwam na zijn pensioen mee naar Nederland, waarna zijn dochters de pijpen aan ons museum schonken. Hierover stelden wij een bescheiden expo samen die nu te zien is.  Tot 7 juli gratis te bezoeken in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

Permalink