Zuid-Afrikaans hout

29 april 2017

Zuid-Afrikaans hout

De Xhosa-stam in Zuid-Afrika, vroeger wel Kaffers genoemd, heeft een bijzondere traditie in hun rookpijpen ontwikkeld. Uit het hout van een speciale boom snijden pijpenmakers er al zeker twee eeuwen tabakspijpen met geheel eigen kenmerken. De standaard tabakspijp kenmerkt zich door een lange rechte steel met daaraan een hoge cilindrische pijpenkop. Een hieltje onder de kop refereert nog aan de Hollandse kleipijp. Omdat hout brandbaar is wordt de binnenzijde van de pijpenkop met dun plaatmetaal bekleed. Het mondstuk van de pijp verdient speciale aandacht. Daarvoor wordt een andere houtsoort gebruikt dat in kleur contrasteert. Waar de pijp dikwijls aan een andere roker wordt uitgeleend, is het mondstuk persoonsgebonden met zelfs een magische waarde. Naast de standaard pijpen worden allerlei geometrische vormen binnen het pijpdesign bedacht. Zo kan de steel een onfunctionele maar grappige knik maken of krijgt de ketel een fraaie cirkelvormige versiering. Op die wijze ontstaat een wonderlijk opvallend silhouet, kenmerkend voor de Xhosa. Daarnaast is een versiering met glaskraaltjes populair. Nu op onze facebook-pagina op bovenstaande datum een fotoboek over deze pijpen. Lees verder het artikel van Don Duco met als titel De Xhosa-pijp, van traditioneel voorwerp naar reissouvenir, uit 2013.

Permalink

Verjaardag voor een collectiestuk

24 april 2017

Verjaardag voor een collectiestuk

De "koninginnenvlecht" wordt hij ook wel genoemd, de bijzondere gevlochten pijpen die ons museum al tientallen jaren siert. Vandaag precies honderd en twintig jaar geleden brachten prinses Wilhelmina en haar moeder koningin-regentes Emma een bezoek aan Gouda. Een jaar voor haar kroning, in april 1897 was de dochter samen met haar moeder present bij een bijzondere demonstratie van de meesterpijpenmaker van de firma P. Goedewaagen & Zoon. Nog bijna in staat van nieuw hangt de koninginnenvlecht in een werkelijk koninklijke gouden lijst in ons museum te kijk.

Permalink

Promotiefilm Amsterdam Pipe Museum

22 april 2017

Promotiefilm Amsterdam Pipe Museum

Onze trouwe en veelzijdige vrijwilliger IJsbrand van Dijk voltooide deze week een promotiefilm over ons museum. Een knap stukje werk waarin de veelzijdigheid van het museum goed naar voren komt. Wij hopen dat deze drie minuten durende film die ook op YouTube te zien zal zijn zal bijdragen tot de populariteit van de tabakspijp èn de bekendheid en van ons bijzondere museum.

Permalink

Blote vrouwen terug uit Groningen

12 april 2017

Blote vrouwen terug uit Groningen

Vandaag kregen we van het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit Groningen onze bruiklenen terug. Op hun tentoonstelling ‘Land van Belofte, prostitutie in het A-Kwartier' prijkten van 16 december 2016 tot en met 2 april 2017 de stoutste pijpen uit onze collectie. Porseleinen stummels met blote dames waren onderdeel van de lichte zeden die in het beruchte A-Kwartier in Groningen heersten. En wat te denken van de poes in de onderhoek van een van de afbeeldingen, die aan een fallus knaagt. Voorlopig staan deze beelden die het daglicht slecht kunnen verdragen weer veilig in het donker van ons depot tot een volgende bruikleenaanvraag volgt.

Permalink

Ons echte goud

10 april 2017

Ons echte goud

Tijdens de Museumweek maakten we van bezoekers portretfoto's met hun favoriete object uit onze museumcollectie. De aftrap werd gegeven door een van onze vaste bezoekers. Daarna volgden talloze personen ieder met hun eigen voorkeur die zij met een gouden lijst voor het verkozen object uit hebben gelicht. Dat de publieksfavorieten sterk uiteenlopen bewijzen de foto's. Hartelijk dank aan die bezoekers die voor de camera poseerden. Kijk voor de foto's op onze facebookpagina!

Permalink

Bijzonder legaat

5 april 2017

Bijzonder legaat

Volkomen onverwacht ontvingen wij vandaag een mailbericht dat het Amsterdam Pipe Museum een pijpenverzameling gelegateerd krijgt. Het gaat om de collectie van Felix van Tienhoven uit Geldrop. Felix koesterde een bijzonder specialisme, namelijk tabakspijpen geheel of gedeeltelijk van metaal gemaakt. Zijn jarenlange verblijf in Japan gaf daarvoor de aanzet. Zijn horizon van verzamelen was breed: uit alle delen van de wereld zijn metalen rookinstrumenten vertegenwoordigd. Wij houden u op de hoogte van het vervolg.

Permalink

Objecten uit Nusantara

3 april 2017

Objecten uit Nusantara

Als geregistreerd museum kreeg het Amsterdam Pipe Museum de kans voorwerpen over te nemen uit de collectie van het museum Nusantara in Delft dat noodgedwongen sluit. Nusantara was meer dan een eeuw het museum van de Indische archipel met een unieke collectie. Ruim vijftig voorwerpen die met roken en betelkauwen te maken hebben zijn aan ons museum toegekend. Vandaag kwamen deze voorwerpen aan, verpakt in grote dozen. De komende weken zullen zij worden schoongemaakt en ingeschreven om daarna op onze database te worden getoond. Zij verfijnen onze collectie Nederlands-Indië. Op de foto een van de aanwinsten, een zeldzame handkwispedoor uit Karawang op West-Java. Een fragiel object, waarschijnlijk de enige in zijn soort dat uit de negentiende eeuw bewaard bleef. Het voorwerp werd al in 1894 door de voorganger van Nusantara verworven.

Permalink

Deze week Museumweek

1 april 2017

Deze week Museumweek

Als vorig jaar is het van zaterdag 1 april tot en met zondag 9 april weer museumweek, weer onder het motto Ons echte goud. Dit jaar adverteren wij met een bijzondere tabakspijp waaraan geen goud te bekennen is maar die wel de gouden handen van de maker reflecteert. Het gaat om een houten pijp van Hongaarse oorsprong daterend uit de jaren 1840. Prachtig aan deze pijp is het gouden vakmanschap want deze bijzondere houten pijp is volledig ingelegd met glanzende stukjes paarlemoer in verfijnde geometrische patronen. Als hoofdmotief zien we rondom de ketel zien we driemaal een dubbelkoppige adelaar die naar het keizerlijke wapen verwijst en geplaatst is in een hartvorm. De pijp betreft een aanwinst van het afgelopen jaar, voor dit jaar onze mascotte!

Permalink