Eerste aanwinst 2013

31 januari 2013

Eerste aanwinst 2013

De nederlaag van Napoleon en het dramatische terugtrekken van de soldaten heeft veel kunstenaars bezig gehouden. Ook voor de tabakspijp zal het thema Napoleon generaties lang een bron van inspiratie blijven. Deze aanwinst, gekocht in de Praagse antiekhandel, is daarvan een mooi voorbeeld. Het is de eerste aanwinst voor het jaar 2013 en kreeg collectienummer Pk 21.400 mee.

Permalink

Gipskernen van Koninklijke Goedewaagen

18 januari 2013

Gipskernen van Koninklijke Goedewaagen

Het Pijpenkabinet besteedt veel aandacht aan het digitaliseren van de collectie. Deze week is een deelcollectie on-line gebracht waarvan weinigen het bestaan kennen. Het gaat om de groep gipskernen, ontwerpen voor pijpenkoppen uit de twintigste eeuw. Deze massieve uit gips gemaakte proefpijpen werden in de pijpenfabriek gebruikt om gietmallen te maken. Zij zijn dus het eerste exemplaar van een bepaald ontwerp.

Bij de overdracht van het historisch materiaal van de Koninklijke Goedewaagen naar het Pijpenkabinet gingen talloze van deze modelletjes over. Zij zijn van groot belang om de modelnummers te leren kennen en daarmee de officiële naam van het pijpmodel. Verder zegt het uiterlijk van de kern iets over de ontstaansdatum en dus de startdatum van een bepaald pijpmodel.

Wie interesse heeft kan on-line - www.pipemuseum.nl - deze complete deelcollectie nu bekijken en bestuderen.

Permalink

Nieuwe directeur

4 januari 2013

Nieuwe directeur

Per 1 januari 2013 is Patricia Olsthoorn aangesteld als directeur van het Pijpenkabinet. Al in het najaar van 2012 trad zij aan als vrijwilliger om haar aanstelling voor te bereiden met een imago en marktonderzoek. Haar bijdrage is van groot belang om het museum een duidelijker en meer extern gericht gezicht te geven. Patricia is in de museale wereld geen onbekende. Zo werkte zij onder andere bij het Haags Historisch Museum en Museum Gouda als collectiebeheerder en projectleider. De laatste jaren heeft zij haar kennis verder uitgebreid op het gebied van cultureel ondernemerschap. Haar veelzijdige blik en marketing gerichte aanpak zal ons gespecialiseerde museum een veel duidelijker gezicht geven.

Permalink