Lock down weer voorbij

26 januari 2022

Lock down weer voorbij

Eindelijk, de winterrecessie met de bijbehorende lock down is weer afgelopen. Vanaf nu zijn de musea weer open. Laten we hopen dat dat zo blijft voor de rest van het kalenderjaar! Iedereen is dus weer welkom, maar voorlopig nog wel volgens afspraak per telefoon of email voor een reservering. Het inplannen van de vrijwilligers voor een rondleiding werkt nu nog niet. Nu u de vrijheid heeft: maak er gebruik van!!

Permalink

Eerste aanwinst 2022

20 januari 2022

Eerste aanwinst 2022

Na aankondiging via de mail kregen wij vandaag weer een groepje bodemvondst-pijpen aangereikt. Dat komt vaker voor en is altijd van nut voor onze studiecollectie. Vandaag zat daar een meer opmerkelijke pijpenkop bij. Een exemplaar uit de Franse tijd of eigenlijk van vlak daarvoor: de Bataafse Republiek van 1795 tot 1815 met centraal voorop de staande maagd met vrijheidshoed. Verrassend is dat deze afbeelding doorgaans met Pruisische soldaten als schilddragers wordt weergegeven. Hier zijn die soldaten echter weggelaten. Het is een zaak van details, maar het werpt toch nieuw licht op de betekenis van die voorstelling door de tijd. Kortom, een interessant object voor nieuw onderzoek naar de iconografie van deze versiering.

Permalink

Sigarettenverpakkingen

16 januari 2022

Sigarettenverpakkingen

Onze online-database is deze maand uitgebreid met bijna 400 afbeeldingen van doosjes en andere verpakkingen voor sigaretten. Nostalgische plaatjes van Chief Whip. Miss Blanche, Belinda en vele anderen. Het is de laatste uitbreiding waarmee onze database een breder beeld geeft van de rookcultuur. Sigarettendoosjes behoren al vanaf 1992 tot ons verzamelgebied, maar de beschrijving van het eerste deel ervan moest tot nu wachten. De laatste weken van het afgelopen jaar hebben we extra tijd en aandacht besteed aan het completeren van de determinaties. Mocht u fouten vinden of aanvullingen hebben, stuur dan een email met uw correcties. Zo werken we samen voort aan een betrouwbare informatiebron. Onder elk object-record staat daarvoor een link met emailadres.

Permalink