Buitenlands bruikleen

18 januari 2015

Buitenlands bruikleen

Het internet maakt onze collectie wereldwijd toegankelijk. Dat merken wij dagelijks aan de stroom van mails als reactie op onze online database. Dat ook collega-musea ons weten te vinden blijkt uit een bruikleenverzoek uit Antwerpen. Voor de tentoonstelling "Heilige Plaatsen, Heilige boeken" in het MAS, Museum aan de Stroom in de Scheldestad werd een tabaksdoos met voorstelling van het Offer van Abraham in bruikleen genomen. Deze week is dit opmerkelijke voorwerp weer teruggekeerd naar Amsterdam nadat het door tienduizenden bezoekers is aanschouwd. Overigens niet om de artistieke kwaliteit, niet omdat de maker van de doos bekend is, ook niet omdat het om een tabaksdoos gaat maar simpelweg vanwege de religieuze voorstelling.

Permalink

Presentatie in Arnhem gesloten

11 januari 2015

Presentatie in Arnhem gesloten

In 2004 opende in het Openluchtmuseum in Arnhem onze pijpenkamer waar met 200 bijzondere tabakspijpen een overzicht van de cultuur van het pijproken gegeven werd. In deze zaal waren tevens drie zithoeken ingericht met comfortabele Chesterfields waar een video over verzamelaar Don Duco werd gedraaid. Deze pijpenkamer heeft de afgelopen jaren tienduizenden bezoekers getrokken. Ondanks het succes was dit paviljoen voor tien jaar opgezet en zal vanaf 11 januari gesloten worden om plaats te maken voor een nieuwe presentatie zonder pijpen. Ons materiaal keert terug naar Amsterdam wachtend op andere exposities.

Permalink

Nieuw record in het digitaliseren

8 januari 2015

Nieuw record in het digitaliseren

Deze maand konden wij de pers berichten dat onze online database een nieuw record heeft behaald. Onlangs is namelijk het 25.000ste object uit onze collectie op de website www.pipemuseum.nl geplaatst. Daarmee is tachtig procent van ons bezit online te raadplegen. In een rap tempo fotograferen wij door om de archeologische collectie beter ontsloten te krijgen. Dat is tevens het laatste deel in dit megaproject. Tot slot, maar dan zijn we zeker twee jaar verder, worden de oudste foto's nog opnieuw onderhanden genomen en van de standaard grijze achtergrond voorzien. Kijk op onze site www.pipemuseum.nl voor maarliefst tachtig procent van de collectie. Op de afbeelding het resultaat van de zoekopdracht tabaksdoos.

Permalink