Kerstwens

24 december 2019

Kerstwens

Vanaf de Prinsengracht wenst het Amsterdam Pipe Museum iedereen een vredige en fijne Kerst en een gelukkig en gezond 2020. Bijgaande digitale kerstkaart toont een van onze exceptionele aankopen van de afgelopen maanden: een (bijna) complete opgegraven pijp uit de zeventiende eeuw met een dubbele Januskop. In schutkleur tussen de kersttakken valt nauwelijks op dat dit een absoluut topstuk is van extreme zeldzaamheid! Tot oktober van het nieuwe jaar zullen wij met allerlei activiteiten het vijftigjarige bestaan van onze bijzondere collectie vieren. Wees welkom ons unieke museum met goed geoutilleerde museumwinkel in het Nieuwe Jaar weer te bezoeken!

Permalink

Kerstsfeer in het museum

18 december 2019

Kerstsfeer in het museum

Vanaf vandaag is de hele museumverdieping van het Amsterdam Pipe Museum in kerstsfeer omgetoverd. De boom staat in volle glorie, opgetuigd met vele ballen en slingers en natuurlijk tientallen lichtjes. Daaronder een prachtige Italiaanse kerststal waar het wachten is op het Jezuskindje. Achteraan sjokken de drie koningen reeds door het zand om de stal te bereiken. De feestelijke aankleding is een unicum in ons museum en wordt door vrijwilligers en bezoekers zeer gewaardeerd. U bent van harte welkom om ook te komen kijken en dennenlucht te scheppen. Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen.

Permalink

Moderne kunst by exeption

11 december 2019

Moderne kunst by exeption

Vanaf 20 december exposeert kunstenares Doreen Wittenbols in het Amsterdam Pipe Museum haar werk. Een primeur voor een levende artiest! Zoals je ziet heeft zij iets met pijproken. De tabakspijpen van haar schoonvader brachten haar tot de vraag of pijproken ook iets voor vrouwen kan zijn. Bij ons zag zij het beroemde portret van pijprokende dame door de Franse portrettiste Mme. Vigee-Le Brun uit 1820. Het inspireerde haar om zelfportretten te maken en foto’s van andere vrouwen met een pijp, sommige aangevuld met verf om zo veroudering of juist verjonging te suggereren. Het lijkt een soort analoog photoshoppen of juist virtueel botoxen. Echt een kunstproject dus waarvan het resultaat enige tijd bij ons te zien is tot 21 januari 2020. Na de expositie gaat het werk mee naar haar woonplaats Santa Fe in de Verenigde Staten. Overigens exposeert Doreen simultaan ook in Arti et Amicitia op het Rokin in Amsterdam.

Permalink