Wonderlijke pijpen uit Afrika

29 maart 2013

Wonderlijke pijpen uit Afrika

Onverwachte modellen tabakspijpen overwegend uit Kongo van hout, steen of brons. Opmerkelijk is dat de vormgeving per stam eigen kenmerken vertoont. Let op het grote contrast tussen de kubieke vorm van een houten pijp ten opzichte van de wonderlijke slagtand of neushoornpijp van de Bokote. Weer volledig anders is de stenen pijp van de Mayombe die weer een groot verschil vertoont met de gebeeldhouwde portretpijp van de Luba. Zie voor het volledige fotoalbum over deze tabakspijpen de facebookpagina van het Amsterdam Pipe Museum van 29 maart 2013. 

Permalink

Pijpenveiling bij Drouot

23 maart 2013

Pijpenveiling bij Drouot

Op woensdag 20 maart vond bij Drouot in Parijs de veiling plaats van de collectie Mazaleyrat, een bevlogen Franse verzamelaar. Meer dan veertig jaar verzamelde Daniel Mazaleyrat figuurpijpen, vooral van klei en porselein. Het Amsterdam Pipe Museum was bij de veiling present en wist menige pijp op de kop te tikken. Naast exemplaren van bekende fabrieken als Gambier, Fiolet en Duméril waren daaronder ook enkele onbekende producten zoals het hierbij afgebeelde portret van een rechter. Binnenkort zullen alle aanwinsten op onze website www.pipemuseum.nl te zien zijn.

Permalink

Afrikaanse pijpen van ceramiek

7 maart 2013

Afrikaanse pijpen van ceramiek

Keramiek is een uitstekende materiaal om pijpen van te maken. Het is makkelijk te vormen en na bakken onbrandbaar. Europeanen maar ook Afrikanen hebben een grote voorliefde voor pijpen van keramiek gehad. Deze presentatie laat uiteenlopende voorbeelden zien van roodbakkende klei met engobe, maar ook van zwartgesmoorde producten. De symboliek en uitbeelding is stameigen en varieert sterk per gebied. De afgebeelde pijpen zijn daarvan representatieve voorbeelden. Zie voor het volledige fotoalbum de facebook pagina van Amsterdam Pipe Museum van 7 maart 2013.

Permalink