Mini-expo Sherlock Holmes' pijpen

29 oktober 2017

Mini-expo Sherlock Holmes' pijpen

Ter gelegenheid van het optreden van Sherlock Holmes in ons museum tijdens de #Museumnacht houden wij een mini-tentoonstelling onder de titel Kalebassen van Sherlock. In een tafelvitrine is een reeks tabakspijpen uitgestald die in principe door Sherlock Holmes gerookt zouden kunnen zijn. Kenmerkend voor deze pijp is dat de pijpenkop is ingebouwd in de top van de kalebas, een deel van de vrucht. Omdat de opening wijd uitloopt, wordt een meerschuim inzet gemaakt voor de ketel. Kalebaspijpen werden gemonteerd met roeren van barnsteen, pararubber of kunststof. Zilvermontages geven de luxe uitstraling aan deze pijpen. De populariteit dankt de kalebaspijp vooral aan het gebruikscomfort. Door de holle binnenruimte in de kalebasvrucht wordt de rook aangenaam gekoeld. Helaas kan onze mini-expositie, tot eind december te zien, die rookervaring niet bieden.

Permalink

Vooraankondiging Museumnacht

17 oktober 2017

Vooraankondiging Museumnacht

De nieuwe posters van de Museumnacht op zaterdag 4 november zijn uit. Flitsend als altijd is het weer een verzamelwaardig ontwerp geworden! Inmiddels hangen ze overal in de stad. Hou de datum vast vrij om in het Amsterdam Pipe Museum oog in oog te staan met de heuse Sherlock Holmes of voor een speedtour ofwel snelle rondleiding door ons museum. En natuurlijk is onze bar-tabac de hele avond open met Engelse bieren en onverwachte rookgerelateerde hapjes.

Permalink

Pijp en kunst

15 oktober 2017

Pijp en kunst

Onder de titel De ideologie van het pijproken is in Ornis A. Gallery een bijzondere schilderijen tentoonstelling te zien. Het gaat om het werk van de jonge schilder Bart Kok. Uitgangspunt van zijn kunst is de uitspraak van een van zijn docenten aan de St. Lucas Academie in Antwerpen. Die beweerde dat in zijn tijd - inmiddels de jaren 1950 - veel kunstenaars te lang in hun atelier rondhingen starend naar hun werk, ondertussen pijprokend. Dat reflecteren van de eigen prestatie beeldt Kok uit in zijn recente schilderijen, waar de tabakspijp een prominente rol speelt. Ervaar zelf en ga kijken in de Hazenstraat 11 in Amsterdam, nog tot 18 november 2017.

Permalink

City Walk

14 oktober 2017

City Walk

The @amsterdamcitywalk passeerde dit jaar voor de tweede keer het Amsterdam Pipe Museum. Dit evenement brengt ruim 20.000 wandelaars op de been, die allemaal het mega uithangbord van het museum zagen. Goed voor onze naamsbekendheid. Veel mensen kenden het museum al, vanwege onze recente deelname aan het populaire TV-programma BinnensteBuiten op NPO2. Een mooi dubbel resultaat.

Permalink

Erik Stokkebye's vier generaties

11 oktober 2017

Erik Stokkebye's vier generaties

De Deense naam Stokkebye is al generaties verbonden aan bijzondere pijptabakken. Sinds enkele jaren is een nieuwe lijn op de markt onder de naam Erik Peters. Deze reeks bestaat uit vier bijzondere melanges kenmerkend voor de vier generaties die de firma bestierden. Tijdens zijn bezoek aan ons museum in Amsterdam presenteerde Erik Stokkebye voor het eerst in Nederland de pijpen die bij deze tabakken ontworpen zijn. Zij zijn gebaseerd op historische modellen al is een eigentijds element aan deze nieuwe voorwerpen niet voorbij gegaan.

Permalink

Afstotingsdatabase

9 oktober 2017

Afstotingsdatabase

Veel musea, vooral als ze al langer bestaan, hebben in de loop van de tijd voorwerpen binnengekregen die er eigenlijk niet horen, de zogenaamde rekwisieten. Voor het afstoten van museale objecten bestaat sinds een paar jaar de afstotingsdatabase, een website waar musea objecten kunnen aanbieden aan andere musea. Voor het eerst hebben wij daarop een collectiestuk aangeboden. Geen rekwisiet, want die hebben wij niet, maar een collectiestuk dat vanwege een defect is vervangen: de Franse gezichtpijp van de juif errant, de wandelende Jood. Dit exemplaar gaat eruit, want we kochten onlangs een tweede exemplaar dat volledig gaaf bewaard is gebleven.

Permalink

Veertig jaar geleden

4 oktober 2017

Veertig jaar geleden

Vandaag memoreren wij dat veertig jaar geleden de toen nog jeugdige Don Duco een bezoek bracht aan Sjoerd Laansma. In de jaren vijftig en zestig bracht Laansma in Gouda een verzameling bodemvondstpijpen en parafernalia bijeen. Zijn serieuze belangstelling voor de kleipijp werd aangewakkerd door Zenith directeur Dirk van der Want. Dat resulteerde onder andere in een gestencilde uitgave van de merken van de Goudse pijpenmakers compleet met hun namen. Omdat Laansma in 1977 andere historische belangstellingen koesterde, bood hij zijn verzameling pijpmakersgereedschap te koop aan. Zo kwam onze museumcollectie in het bezit van allerlei curiosa uit de Kuiperstraat, de beroemde firma P. van der Want Gzn. Daaronder ook de hierbij afgebeelde agaatsteen voor het polijsten van kleipijpen, nog aan het oorspronkelijke touwtje.

Permalink