Verzameling pijpenstoppers

15 augustus 2023

Verzameling pijpenstoppers

Nederlandse rokers gebruiken eeuwenlang een pijpenwroeter om na het roken de pijp leeg te pluizen. In Engeland is de pijpenstopper meer courant, om de tabak in de pijp aan te drukken. Onlangs is onze collectie uitgebreid met een aanzienlijke groep van dergelijke stoppers. In de afgelopen decennia zijn zij vooral in de Engelse handel gekocht, maar bevonden zich vervolgens jarenlang in een Franse verzameling. Wie in onze database op het woord pijpenstopper zoekt, krijgt een fraaie indruk van de uitbreiding van deze wonderlijke deelcollectie. Volg deze link: https://pipemuseum.nl/pijpenstopper

Permalink

Artikel in de Panorama

12 augustus 2023

Artikel in de Panorama

Het beroemde en beruchte tijdschrift Panorama staat nu niet direct bekend als een blad voor kunst en cultuur. Daarom des te leuker dat ze een artikel over het Amsterdam Pipe Museum hebben gepubliceerd. Het is een appetizer geworden voor de museumbezoeker in spé die snel denkt dat een oude rookpijp niet aansprekelijk is. Het tegendeel is waar, dat bewijst auteur Rens Nijholt die zijn verhaal voorzien heeft van smakelijke foto’s van Mischa de Muynck. Kijk zelf in Panorama nummer 31, 2023 pagina 22 en volgend.

Permalink

Een huis vol tabak

5 augustus 2023

Een huis vol tabak

Centraal in onze museumzaal staat vanaf vandaag een opvallende tabakspot die niet direct als zodanig herkenbaar is. Het gaat om een blauw beschilderd huisje met trapgevel dat een miniatuur tabakswinkel voorstelt. Voor de laat-negentiende-eeuwse rokers die vrijwel zonder uitzondering van de oudhollandse stijl hielden, was dit een gewild object. Het herinnert aan de kleinschalige tabakswinkel die in veel straten te vinden was, maar ook aan de Friese kleinburgerlijkheid dat in miniatuur uit te beelden. Naast de pronkfunctie was het tevens een voorwerp van gastvrijheid. Wanneer je het dak van het huisje tilt was daar de geurige Friese baai. En stoppen maar voor de heer des huizes, zijn opgeschoten zonen en vooral voor hun gasten ….

Permalink