Aanwinst in meerschuim

17 mei 2014

Aanwinst in meerschuim

De collectie van het Amsterdam Pipe Museum groeit nog altijd voort. Deze week bezocht een echtpaar het museum en schonk een prachtige tabakspijp die al twee generaties in de familie bleek te zijn. De meerschuim pijp is fraai gesneden met een curieus onderwerp: een doodshoofd gedragen door een hand. De uitvoering is zeer gedetailleerd en daardoor waardig voor ons museum. Wij danken de schenkers voor hun inbreng. Heeft u ook een oude pijp, mooier of minder mooi? Overweeg deze dan ook in ons museum onder te brengen.

Permalink

Antieke shisha lounge

9 mei 2014

Antieke shisha lounge

De prentenverzameling van het Amsterdam Pipe Museum herbergt talloze bijzondere plaatjes van rokers uit den vreemde. Hier is een selectie bijeengebracht van rokers die zich tegoed doen aan de waterpijp, hookah of shisha. Deze is nu populair in Amsterdam, maar is uitgevonden en feitelijk bedoeld voor warmere klimaten dan de onze. Buiten Turkije, Egypte en het Midden-Oosten is de waterpijp ook geliefd onder verschillende Afrikaanse volken.

Permalink

Onze dependance

5 mei 2014

Onze dependance

Als sinds 2004 heeft het Amsterdam Pipe Museum een presentatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Waarom is deze presentatie zo bijzonder? Er wordt een wereldwijd overzicht van opmerkelijke tabakspijpen getoond in een onverwachte postmodernistische huiskamersfeer. Wie de tijd heeft kan in een van de comfortabele Chesterfield-banken gaan zitten voor de video die daar gedraaid wordt. Onze conservator vertelt van een aantal opmerkelijke stukken uit onze rijke collectie waarom hij ze heeft geselecteerd voor de presentatie. De presentatie in "Spaarstation Dingenliefde" blijft voorlopig nog even staan. Laat even weten als je de pijpen in Arnhem hebt gezien!

Permalink