Tabakspijpen van ivoor

29 maart 2021

Tabakspijpen van ivoor

Weinig materialen zijn zeldzamer dan ivoor om tabakspijpen van te maken. Dat maakt ze al vanaf de achttiende eeuw zeer gezochte en uiterst exclusief. Begrijpelijk dat je ze niet vaak ziet, want dit harde tandmateriaal is lastig te bewerken en eigenlijk niet bijster geschikt voor de roker die comfortabel wil genieten. Conservator Don Duco heeft zes ivoren pijpen uit onze rijke museumcollectie naast elkaar gelegd en vanuit het materiaal en de boeken bestudeerd. Dat levert een nieuw beeld op van deze zeldzame pijpen. Lees het artikel om alles te ontdekken over de vormgeving, de wijze van produceren en de datering van deze artistieke en gezochte kunstwerkjes.

Permalink

Aanwinst in zwart bamboe

19 maart 2021

Aanwinst in zwart bamboe

Deze onpraktische tabakspijp is samen met enkele andere Aziatische stukken onlangs voor onze collectie aangekocht. De pijpenkop is uitgesneden als een drakenkop waarin een komvormige metalen ketel is geplaatst. Metaal, omdat dat in China nu eenmaal uit dit materiaal gerookt wordt. De steel van de pijp wordt gevormd door een stuk rustiek bamboe met een grillige vorm als het bewegelijke lichaam van de draak. Bij de Chinezen zijn dergelijke dwalingen van de natuur buitengewoon geliefd, juist om het toe te passen als kunstwerk of gebruiksvoorwerp. Ondanks de wonderlijke vorm is de pijp langdurig gebruikt, getuige de rooksporen in de ketel. Geen curiosum dus maar een serieuze tabakspijp die de gebruiker jarenlang rookgenoegen heeft gegeven én aanzien.

Permalink

Première op YouTube

17 maart 2021

Première op YouTube

Stagiair Jesse lanceerde vandaag de eerste korte film op YouTube. Daarmee maakt ons museum een start in een nieuw domein. We waren al sterk  in het verstrekken van beeldmateriaal, maar vanaf nu presenteert het museum zich ook in bewegend beeld. Deze eerste video is de start van een reeks waarmee het Amsterdam Pipe Museum vooral jonge mensen wil aanspreken. Als eerste onderwerp is gekozen voor de introductie van de kenmerkende Japanse tabakspijp, de kiseru met zijn kleine metalen pijpenkop en bamboe steel. Met dergelijke korte video’s hopen we meer aandacht voor het onderwerp pijproken te wekken, zowel in historisch perspectief als over actuele zaken.

Permalink

Internationale vrouwendag

8 maart 2021

Internationale vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag, maar een eeuw geleden bestond zoiets nog niet. Toch was er op enkele plaatsen weldegelijk sprake van emancipatie van vrouwen. De meest voor de hand liggende manier om dit te laten zien was het dragen van reformkleding, jurken zonder corset! Dit prachtige Art-Déco sigarenkist label uit onze collectie toont deze reformkleding, een buitengewoon onverwachte combinatie met een sigarenmerk.

Permalink

Lekker bladeren door de collectie

6 maart 2021

Lekker bladeren door de collectie

Deze week is een nieuw item op de website voltooid: virtuele exposities van objecten uit onze collectie. Het is een indrukwekkende presentatie geworden, bestemd voor iedereen die wat huiverig is om het zoeksysteem van de collectie-database te benutten. Wij hopen dat deze ruim 40 nieuwe hoofdstukken met meer dan vijf duizend foto’s even frequent geraadpleegd zullen worden als de eerdere editie met louter kleine thumbnails die meer dan twintig jaar dienst hebben gedaan. Ga naar collecties op onze home page en klik op browse door de collectie en een nieuwe wereld openbaart zich. Voortaan kun je ontspannen thuis bladeren en pijpen kijken. Eén klik op de foto en hij verschijnt paginagroot. Wil je wat meer weten, klik dan op het nummer onder de foto, dan volgt nog een verrassing! Ondertussen werken wij door aan een tweede versie, vooral bedoeld voor zogenaamde platte zaken: prenten en documentatie.

Permalink