Veertig jaar open museum

18 juni 2015

Veertig jaar open museum

Op 18 juni 1975 opende aan het Frederiksplein in Amsterdam de voorganger van ons museum. Deze week vieren wij het feit dat onze bijzondere pijpencollectie nu al veertig jaar open is voor het publiek. Uiteraard is er in die tijd veel veranderd. Van een kleine expositie met een paar honderd kleipijpen groeide het museum uit tot een presentatie van tweeduizend representatieve voorwerpen, ook in porselein, meerschuim, hout en andere materialen. Terugkijkend gaat het om veertig jaar passie voor het verzamelen, onderzoeken en publiceren. Vier decennia waarin wij stap voor stap verder kwamen in kennis en inzicht, een resultaat om trots op te zijn.

Permalink

Tabak als koloniale waar

4 juni 2015

Tabak als koloniale waar

Het Noord-Brabants Museum in 's-Hertogenbosch opent 6 juni een tentoonstelling over de bekende koloniale waren: koffie, thee, tabak en specerijen. Het Amsterdam Pipe Museum levert een groot aantal bruiklenen om het onderwerp tabak te illustreren. Niet minder dan tachtig van onze museumobjecten zullen worden tentoongesteld en talloze staan ook afgebeeld in de kleurrijke catalogus. Onze bruilenen variëren van precolumbiaanse pijpen tot zilveren tabakspotten. Een bijzonder object uit ons depot is een uitklapbare vertegenwoordigerskoffer van een handelsreiziger in pijpen. De koffer bevat zeven etages voor ieder twaalf bruyèrepijpen. Het is voor het eerst dat deze koffer aan het publiek wordt getoond.

De expositie is te zien van 6 juni t/m 13 september 2015.

Permalink

Vormenland

1 juni 2015

Vormenland

Ieder voorjaar gaat onze conservator twee weken op reis. Het reisdoel: vormenland. Dat klinkt aardig exotisch maar het is een terugkerend fenomeen om twee of drie weken te besteden aan de bijzondere collectie persvormen die ons museum rijk is. De basis van deze verzameling werd in de jaren 1980 overgenomen van de Koninklijke Goedewaagen. Hoewel het materiaal al direct bij binnenkomst zorgvuldig bestudeerd is, werden lang niet alle gereedschappen goed schoongemaakt en waar nodig opgeknapt. Dat jaarlijks terugkerende ritueel, inmiddels gekoppeld aan fotosessies waarin alle details worden vastgelegd, levert een steeds scherpere blik op de kennis rond dit ambacht. Zo zijn de afgelopen reis enkele onbekende signaturen ontdekt en vooral esthetische vooruitgang geboekt. Het resultaat is op het internet te zien.

Permalink