Particulier museum van een fabrikant
28 juni 2020
Nog altijd in Duitsland, vandaag een bezoek gebracht aan verzamelaar en pijpenfabrikant Anton Manger in Wollbach. In het voorhuis van zijn voormalige pijpenfabriek heeft deze ware pijpenliefhebber een museum ingericht, een beetje rommelig geworden door de omvang maar zeker indrukwekkend. Het accent ligt op Ulmer Kloben en andere pijpen uit die streek naast porseleinen pijpen, vooral uit Ruhla. Verheugend voor ons was het dat in tegenstelling tot eerdere bezoeken, Manger nu bereid was afstand te doen van enkele stukken uit zijn geliefde collectie. Na onderhandelen vertrokken wij met een kleine dertig kenmerkende pijpen in hout, porselein en andere materialen. Een onverwachte souvenir aan een altijd weer indrukwekkend bezoek.
PermalinkTe gast in Ulm
22 juni 2020
Wie Duitse pijpen zegt en het over kwaliteit heeft noemt de stad Ulm. Vandaag waren wij daar om de stad te leren kennen en het museum te bezoeken. Van de belangrijke impuls die in de achttiende en negentiende eeuw van deze stad uit ging, is vandaag de dag nog maar weinig over. Naast een enkele pijp in het stadsmuseum herinnert er niets aan deze opmerkelijke nijverheid. Hoogtepunt van de dag was het avondprogramma, een bezoek aan de verzamelaar en pijpenliefhebber Günther Merath. Als telg van een Ulmer familie heeft hij zijn hart aan de Ulmer pijp verpand en hij verzamelt al meer dan een generatie. Aan zijn boeiende collectie is dat goed te zien. Wat we tevergeefs in het museum zochten ligt bij deze gepassioneerde verzamelaar in de lade!
Permalink45 jaar open museum
18 juni 2020
Vandaag is het vijfenveertig jaar geleden dat ons museum open ging. Toen nog onder de naam Pijpenkamer Icon achterin de gelijknamige galerie. Op veel kleinere schaal dan nu in een eigen grachtenpand, met de aandacht toen nog volledig gericht op de historie van de kleipijp. Het is een jubileum in een jubileum, dat schijnt dit jaar te kenmerken. Immers, de collectie bestaat 50 jaar, nu 45 jaar als publiek museum en ook nog eens 25 jaar aan de Prinsengracht gevestigd. Wel het meest verwonderlijk: door Corona hebben wij 45 jaar na datum minder bezoekers dan toen! Het kan vreemd lopen in de wereld.
PermalinkLaatste fotoweek
16 juni 2020
Na wat lastige formaten ofwel maatfoto’s van buitenmodel voorwerpen hebben wij de fotografiespullen opgeborgen om weer met ander werk aan de slag te gaan. Het resultaat is opnieuw verbluffend: net iets over de 5000 unieke foto’s gedurende ruim vier maanden. De komende weken worden de laatste foto’s in de database geladen en zullen dan wereldwijd op het web te zien zijn. Dat duurt nog even want het controleren of alles op zijn plaats staat en accuraat beschreven is, blijkt altijd een tijdrovend werkje te zijn. Uiteindelijk is het schitterend om de resultaten te zien!
PermalinkMini-jubileum
9 juni 2020
Vieren wij dit jaar het vijftig jarige jubileum van de collectie, vandaag een andere mijlpaal als tussendoortje. Op deze datum is het exact 25 jaar geleden dat wij de sleutel van het huis aan de Prinsengracht in ontvangst namen. Inmiddels is het museum dus de helft van zijn bestaan op dezelfde locatie gevestigd! Terugkijkend is de vestiging in Amsterdam een goede keuze geweest die voor de uitbouw van de collectie en het publieksbereik een geweldige stimulans heeft betekend. Hoe de situatie er over nog eens 25 jaar uit zal zien is niet te overzien. Natuurlijk zou het mooi zijn als we met de potentie van onze collectie, die nog altijd aan volledigheid wint, een ruimere exposite konden realiseren die ons verhaal veelzijdiger aan de man brengt. De toekomst zal het leren.
PermalinkParool-rubriek
3 juni 2020
Vandaag schreef Dylan van Eijkeren van de rubriek Aldus in Het Parool opnieuw over ons. In het stukje worden de krantenlezers opgeroepen te stemmen op Don Duco in de publieksprijs die verbonden is aan de Europa Nostra Award. Het interview met Duco gaat verder in op het museum, het ontstaan en de corona-sluiting die net ten einde is. Een foto completeert het geheel.
PermalinkHeropening museum
1 juni 2020
Vandaag is het einde van de lock-down afgekondigd en is het museum weer officieel voor bezoek geopend. Zo bereiken we een nieuwe mijlpaal in de Corona-affaire. Toch is spontaan langskomen er door de extra regels niet meer bij, iedereen dient een bezoektijd te reserveren. Met ons museum met een beperkte metrage is dat zeker nodig omdat maar drie bezoekers of bezoekersgroepjes tegelijk mogen rondkijken. De Museumvereniging heeft voor alle musea een uitgebreid protocol opgesteld. We zijn zeer benieuwd hoe een en ander zal gaan. Voorlopig kijken wij de kat uit de boom. Wie wil is in ieder geval van harte welkom om een tijd te reserveren via de mail of gewoon telefonisch en dat kan ook kort van te voren. Voorlopig verwachten wij nog geen stromen bezoekers want het toerisme in Amsterdam is grotendeels verdwenen. Aarzel dus niet een afspraak te maken om langs te komen en de geur van nadrogende verf op te snuiven!
Permalink