Opiumpijp in een kunstcentrum

21 april 2015

Opiumpijp in een kunstcentrum

De Amsterdamse galerie Castrvm Peregrini opent vandaag de tentoonstelling "Exclude / Include, Alternate Histories". Het is een onverachte presentatie ingericht rond het levensverhaal van de Amsterdamse kunstenaar Sean Hannan. Onder de objecten is een prachtig gegraveerde opiumpijp uit onze collectie te zien, die het persoonlijk verhaal van de kunstenaar illustreert. Ervaar zelf hoe een persoonlijke geschiedenis kan veranderen door de invalshoek hoe je er naar kijkt met een bezoek aan dit kunstcentrum. De tentoonstelling loopt tot 12 juni dit jaar.

Permalink

Ons echte Goud

15 april 2015

Ons echte Goud

Deze week organiseert de Nederlandse Museum Vereniging de Museumweek. Vroeger was het één weekend in het jaar waarin de musea extra gastvrij waren, nu duurt het evenement een volle week. Met de slagzin "Ons echte Goud" stelt ieder deelnemend museum een pronkstuk centraal. Voor het Amsterdam Pipe Museum is dat een tabakspijp gerelateerd aan keizer Napoleon. Een kostbaar geschenk van de keizer aan zijn generaal die Noord-Italië veroverde, inclusief Venetië. Deze buitengewoon luxe meerschuim tabakspijp wordt bekroond door een gouden helm waarop de vier paarden van de San Marco zijn uitgebeeld. Gedurende de Museumweek wordt het hele verhaal over deze over-luxe pijp te verteld!

Permalink

Onzichtbare resultaten

10 april 2015

Onzichtbare resultaten

Een veel gestelde vraag is: wat doe je nou zo'n werkweek? Het antwoord daarop is altijd weer verschillend. Deze maand bijvoorbeeld is een grote klus geklaard, die voor het oog onzichtbaar is. Alle foto's uit ons databasebestand zijn nagelopen op uniforme afsnijding en kleurtinten. Omdat wij al jaren aan de digitalisering werken, is ongemerkt het format van de foto's iets verschoven. Door een totaalscan van het gehele bezit te maken konden de extreme opnames worden aangepast. Zo is het resultaat voor de beschouwer opgewaardeerd al blijft dit werk in eerste instantie voor niemand zichtbaar.

Permalink