Onze kerstwens

24 december 2018

Onze kerstwens

Het Amsterdam Pipe Museum wenst iedereen een vredige en bijzondere Kerst en een gezond en gelukkig 2019. Ook in het Nieuwe Jaar hopen wij dat u ons unieke museum en onze goed geoutilleerde museumwinkel weer zal bezoeken!

Permalink

Nieuw op het web

21 december 2018

Nieuw op het web

De bijzondere collectie pijpvormen van de firma Knoedgen uit Brée die ons museum eind augustus via pijpenfabriek Big Ben aankocht, zijn inmiddels schoongemaakt, ingeschreven en gefotografeerd. Vanaf nu zijn zij te zien in de online database van ons museum. Een eerste bestudering van dit materiaal bracht tal van nieuwe gegevens over de fabrieksgeschiedenis van Jean-Jacques Knoedgen naar voren. Zo blijkt dat een flink aantal vormen oorspronkelijk in Duitsland is gemaakt. Geheel onverwacht zijn er ook gereedschappen uit Gouda aangetroffen, bijvoorbeeld van Prince die in 1897 productiemallen naar België verkocht. Toch moet er nog heel wat gepuzzeld en gestudeerd worden eer de geschiedenis van deze bijzondere gereedschappen goed in kaart is gebracht en een gedegen artikel kan verschijnen.

Permalink

Johan de la Court prijs

12 december 2018

Johan de la Court prijs

Dertig jaar geleden ontving Don Duco uit handen van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) de Johan de la Court prijs voor zijn wetenschappelijke onderzoek naar de geschiedenis van de kleipijp. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen die zich op eigen initiatief verdienstelijk hebben gemaakt met baanbrekend onderzoek. De prijs, die naast een fraaie penning bestond uit een fors geldbedrag, was bedoeld als aanmoediging om door te gaan met studie en publicaties. Na 1988 volgde dan ook nog talloze artikelen en diverse boeken van de hand van Duco. Van deze prijs is dus zeker een stimulerende werking uitgegaan!

Permalink

Lezing kleipijpen op Vrijburg Conferentie

7 december 2018

Lezing kleipijpen op Vrijburg Conferentie

Namens het Amsterdam Pipe Museum was Benedict Goes gevraagd als spreker op de zogeheten Vrijburgh Conferentie, een jaarlijks symposium over Nederlands erfgoed in Brazilië. Hij sprak die middag over de kleipijpen die op de schepen van de West-Indische Compagnie meegingen en dus nog altijd door archeologen langs de kusten van Brazilië worden gevonden. Aangezien het thema van de dag ambachten betrof, kwamen in de lezingen naast de kleipijp ook andere vormen van nijverheid aan bod die uit Nederland werden geïmporteerd zoals tegels en gereedschap rond de scheepsbouw. Een onverwacht aspect was de lezing over een cartograaf Cornelis Goliath, die rond 1640 vanuit Zeeland naar Brazilië trok om daar de kust in kaart te brengen.

Permalink