De museumorganisatie

Auteur:
Benedict Goes (Benedict Goes)

Jaar van uitgave:
2015

Inleiding

Het Amsterdam Pipe Museum is ontstaan vanuit een particulier initiatief en is in een tijd van vijftig jaar gegroeid tot wat het nu is. De geschiedenis van dit gespecialiseerde museum is al uitgebreid beschreven in de presentatie Geschiedenis van het museum op deze website. Over de bijzondere en vooral ook omvangrijke collectie van het museum is meer te lezen in de webpresentaties Deelcollecties en Hoogtepunten.

In deze webpresentatie laat het museum iets zien van het functioneren achter de schermen. Verantwoordelijk hiervoor is de Stichting Pijpenkabinet, zoals de beheerstichting van oorsprong heet. Het eerste hoofdstuk gaat over de doelstelling van de stichting, in wezen het behoud van het erfgoed van 's werelds rookcultuur. Bestuur en medewerkers worden voorgesteld in het volgende hoofdstuk. De derde afdeling is gewijd aan het beleid en de doelstellingen over een termijn van vier jaar. Tot slot geeft hoofdstuk vier inzicht in de activiteiten van de afgelopen jaren aan de hand van de jaarverslagen.

In kort bestek is de Stichting Pijpenkabinet in 1989 in Leiden opgericht. Vanaf dat moment garandeert deze stichting het beheer van het pijpenmuseum. Zo zorgde de stichting er bijvoorbeeld voor dat het museum in 1995 in Amsterdam kon worden gehuisvest en haar basis kon verbreden van een particuliere collectie naar een open en gastvrij museum dat aan alle definities van de ICOM voldoet. ICOM is de afkorting van de International Council of Museums, de wereldwijde museumvereniging die de standaard voor het museum stelt.